Linkovi

Buš: Ujedinjeni Arapski Emirati su naš važan partner


Predsednik Buš je izrazio zabrinutost povodom medjunarodnih reagovanja na protivljenje Kongresa da kompanija iz Dubaija preuzme upravljanje operacijama u nekim američkim lukama.

Predsednik Buš je rekao da nikada nije bila u pitanju bezbednost u vezi sa kompanijom ”Dubai Ports World”, a da njegova administracija nikada ne bi prihvatila takav aranžman, ako bi se njime zemlja dovle u veću ugroženost od terorizma. Medjutim, Bela kuća nije uspela da ubedi ni demokrate ni republikance u Kongresu da bi taj aranžman trebalo prihvatiti. Džavna firma iz Dubaija je stoga danas izadala saopštenje da će preneti operacije u američkim lukama na jedna američki entitet. Presednik Buš je upozorio Kongres da bi blokiranje tog aranžmana moglo da nanese štetu širim američkim interesima na Bliskom istoku. On je rekao da bi sada moglo da bude teže da se nastavi bliska saradnja sa saveznicima na Bliskom istoku.

“Brine me šira poruka koju bi ovaj slučaj mogao da uputi našim prijateljima i saveznicima širom sveta, naročito na Bliskom istoku. Da bi smo pobedili u ratu protiv terorizma, moramo ojačati naše odnose sa umerenim arapskim zemljama na Bliskom istoku.”

Američko javno mnjenje je registrovalo protivljenje velike većine gradjana da se dozvoli toj firmi da upravlja operacijama u šest američkih luka. Uprkos predsednikovim pretnjama da će staviti veto, republikanski lideri u Kongresu su rekli Bušu da taj aranžman neći biti usvojen. Govoreći sa funkcionerima američkih listova, presednik Buš je rekao da su Ujedinjeni Arapski Emirati iskreni saveznik u borbi protiv terorizma i da ta zemlja servisira američke brodove, razmenjuje obaveštajne podatke i pomaže da se prekine mreža trogovine nuklearnim materijalima pakistanskog fizičara A. Q. Kana.


“Ujedinjeni Arapski Emirati su naš važan partner. Ja sam i dalje predan unapredjenju naših odnosa sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i želim da objasnim zbog čega je to toliko važno za Kongres i američki narod”

Američka Trgovinska komora je saopštila da bila velika greška kada bi Kongres preduzeo akcije koje bi mogle da nanesu štetu američkoj ekonomiji - zarad nacionalne bezbednosti. Izvršni potrpedsednik Trgovinske komore, Brus Džosten, kaže da bi bezbednost uvek morala da ima prioritet, ali upozorava da bi spor oko ugovora za luke mogao da nanese ozbiljnu štetu odnosima Sjedinjenih Država sa prijateljskim zemljama na Bliskom istoku i ograniči američku sposobnost za promovisanje međunarodne trgovine i investiranja. Anketari kažu da ceo taj spor doprinosi sveukupnom padu predsednikovepopularnosti. Portparol Meklelan je izjavio da je novom odlukom stvar rešena, tako da administracija može da krene dalje, na rešavanje drugih važnih pitanja.

XS
SM
MD
LG