Linkovi

Ričard Lugar: Razočaravajuće je to što se na Mladićevo hapšenje čeka toliko dugo


Predsednik senatskog odbora za inostranu politiku, republikanski senator Ričard Lugar, razgovarao je na Kapitol Hilu sa ministrom odbrane Albanije Fatmir Mediu. između ostalog i o rešavanju problema statusa Kosova. Senator Lugar, kako je rekao u intervjuu za Glas Amerike, podržava konstruktivan pristup regionalnih država tom pitanju i - u tom kontekstu vidi inicijative ministra Mediua, Lugar podseća da ekonomski razvoj Kosova mora da bude jedan od prioriteta:

"Stanovnici Kosova moraju da razumeju prava i manjine i većine, ali i to da su ekonomski rast i otvaranje radnih mjesta gotovo jednako važni u celom procesu", kaže senator Lugar.

Na pitanje - kakav bi status Kosova, on kao predsedavajući senatskog odbora za inostranu politiku, preporučio u slučaju da dve strane ne postignu dogovor, senator Lugar kaže:

"Preporučio bih u tom slučaju obema stranama da se vrate pregovorima. U konačnom, narod Kosova i država koje okružuju Kosovo moraju o tome da se dogovore. To nije nešto što bi ovaj senatski odbor mogao da nametne ili sugeriše. Ipak, u najmanju ruku, mi možemo da omogućimo da se pregovara u dobroj atmosferi i da pregovarače ohrabrimo da uspešno dođu do rješenja, kaže Lugar.

Govoreći o problemu saradnje Beograda sa haškim sudom i uslovu koji je postavljen iz Brisela - da se Ratko Mladić uhapsi i izruči do kraja ovog meseca, senator Lugar je rekao:

"Računamo da će odgovrne države učiniti sve da se pravda zadovolji i ja sam uveren da će se to desiti, jer je činjenica da se na Mladićevo hapšenje čeka toliko dugo - razočaravajuća. Moramo verovati da će se ipak desiti prave stvari", kaže Lugar.

Džek Stro: Kretanje Kosova ka nezavisnosti – gotovo neizbežno

Britanski šef diplomatije Džek Stro izjavio je danas u Salcburgu da je kretanje Kosova ka nezavisnosti – gotovo neizbežno. Stro je novinarima koji prate neformalni sastanak ministara inostranih poslova EU rekao da se svi slažu da stanje od pre 1999. godine na Kosovu nije održivo kao osnova za budućnost. On je ukazao da velika većina kosovske populacije želi nezavisnosti, i naglasio da će srpska manjina to morati da prihvati.

XS
SM
MD
LG