Linkovi

Njujorška berza najveća tržnica hartijama od vrednosti na svetu


Njujorška berza je danas, posle tradicije duže od dve stotine godina, zatvorila knjigu prodajom akcija jedne sasvim nove kompanije. Novost je to što je ta kompanija vlasnik same berze.

Njujorška berza je počela rad 1792, kada se šačica trgovaca sastala da uspostavi pravila trgovanja akcijama. Berzom su otada upravljali njeni članovi. Međutim, ove nedelje, oni su počeli da prodaju akcije jedne potpuno nove kompanije – firme koja je vlasnik same berze, o čemu govori Džon Tejn, izvršni direktor ove nove berzanske grupe.

«Time se javnim američkim investitorima, odnosno svetskim investitorima, pruža mogućnost da poseduju deonice najveće tržnice hartija od vrednosti na svetu, tako da bih rekao da je to velika prilika zahvaljujući kojoj ćemo, postavši javna kompanija, uistinu moći da zadržimo svoju poziciju najvećeg tržišta na svetu», kaže Tejn.

Njujorška berza je proteklih godina gubila poslove zahvaljujući tome što su druge kompanije počele da kupuju i prodaju brže i efikasnije. Da bi uhvatila korak sa njima, Njujorška berza je kupila novi elektronski sistem nazvan «Arhipelag» i sada radi na usavršavanju elektronskog trgovanja. Ipak, Roben Ferzad, urednik magazina «Biznisvik», kaže da će Berza nastaviti i tradicionlnu razmenu akcija na licu mesta.

«Pomislite na ironiju u svemu ovome – oni su očigledno prvo mesto na svetu koje ima popis svih deonica, ali na njemu nema njihovih sopstvenih akcija, tako da ovo uistinu omogućuje dodatnu zaradu. Sa druge strane, povećava se preglednost, veća je transparentnost, sada postoji pritisak da se zarada ostvari i predvidi, tako da sada imate veću klijentelu od one stare, odnosno sada imate više klijenata, a među onim glasnim su deoničari i analitičari iz Vol strita», kaže Ferzad.

Bez obzira na nove vlasnike, jedna stvar se ne menja – Njujorška berza je i dalje najveća tržnica hartijama od vrednosti na svetu.

XS
SM
MD
LG