Linkovi

U Severnoj Americi uskoro počinje proleće


Medjutim, šetnje po nacionalnim parkovima, pecanje u potocim ili istraživanje američke divljine nemaju nikakvu čar za više od četvrtine američke populacije.

Prema novim podacima, svega šest procenata ljudi u SAD koji se bave pešačenjem, veslanjem, planinarenjem i sličnim aktivnostima su Afro-Amerikanci, a čak i manje od toga, 4% su Hispanici. Razlozi za to su naizgled očigledni. Većina pripadnika manjina živi u gradovima, i mnogi ne mogu sebi da priušte trokove putovanja, cene ulaznica u nacionalne parkove i opreme za sportove. Dok porodična tradicija mnogih belaca podrazumeva pecanje svakog proleća, deca iz manjinskih zajednica retko kad dobiju priliku da od malih nogu razviju ljubav prema prirodi.

Banjan Brajant, crnački profesor sa Mičigenskog univerziteta, koji je decenijama kampovao pored obala jezera Huron, kaže da crnci koji su potomci robova i nadničara, i Latinoamerikanaca koji potiču iz siromašnih seoskih sredina, ne vide mnogo romantike u divljini. U naporima da promene neke od tih percepcija, organizacije za aktivnosti u prirodi nastoje da «preobrate» manjinsku populaciju, pa tako novine sponzorišu letnje kampove za decu iz gradova.

Alan Spirs iz Asocijacije za očuvanje nacionalnih parkova kaže da je lepo što postoji dobvra volja. Medjutim, postoji još jedan razlog zbog kojeg američku rastuću manjinsku pouplaciju treba dodati grupama entuzijasta za prirodu: s obzirom na enormne troškove rata protiv terorizma, budžet za agencije kao što je Služba za nacionalne parkove pretrpeo je velika rezanja troškova. Zato su mestima u američkoj divljini potrebno što je više moguće novih kampera, planinara i ljubitelja prirode.


XS
SM
MD
LG