Linkovi

Izbor Čekua neće ugroziti pregovore o budućnosti Kosova


Predsednik parlamentarnog odbora za Kosovo Dušan Proroković smatra da neće uspeti pokušaj međunarodne zajednice da uključi u politički život jednog od lidera Oslobodilačke vojske Kosova, i da će Agim Čeku imati sličnu političku sudbinu kao Ramuš Haradinaj i Hašim Tači.

Potpredsednik Srpskog pokreta obnove Srđan Srećković ne očekuje da će izbor Čekua negativno uticati na pregovarački proces o konačnom statusu Kosova a funkcioner G 17 Plus Čedomir Antić kaže da Srbija nije priželjkivala Agima Čekua za premijera Kosova, ali da je to nešto sa čim će morati da živi. Mi nažalost još nismo rekli građanima Srbije šta se dešava na Kosovu i da se u ovom trenutku pregovara između pune nezavisnosti od Srbije i formalne nezavisnosti Kosova koja bi bila međunarodno priznata, rekao je Antić.

A portparol Demokratske stranke Đorđe Todorović izjavio je da ne zna koliko će izbor Agima Čekua poboljšati bezbednost Srbima na Kosovu i izrazio uverenje da neće doći do prekida pregovora Beograda i Prištine.

Koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenjuje da izbor novog premijera nije razlog da Srbi na Kosovu žure sa ulaskom u privremene institucije i da o tome može da se razgovara tek ako se promene okolnosti koje su dovele do neučešća Srba u tim institucijama.

XS
SM
MD
LG