Linkovi

Republikanci protiv preuzimanje američkih luka od strane kompanije iz UAE


Republikanci u Predstavničkom domu podržali zakonski predlog kojim bi se sprečilo preuzimanje poslovanja u šest američkih luka od strane jedne kompanije iz Ujedinjenih arapskih emirata. Istovremeno, republikanci u Senatu onemogućili su sličan pokušaj demokrata.

Najnovija runda u sporu povodom poslovnog aranžmana sa kompanijom «Dubai Ports World», o preuzimanju poslovanja u američkim lukama, odigrala se sinoć u oba doma Kongresa. Demokrate u Senatu nisu uspele u pokušaju da privole većinske republikance da dozvole amandman kojim bi ovaj aranžman bio blokiran. Na konferenciji za novinare posle glasanja demokrate su optužile republikance da su to učinili u nastojanju da zaštite administraciju koja podržava aranžman o lukama. Medjutim, ishod je bio suprotan u Predstavničkom domu, gde je u Odboru za vladine izdatke ubedljivom većinom glasova - 62 prema 2, usvojen predlog mere kojom bi se ovaj aranžman sprečio. To je korak bliže ka otvorenoj konfrontaciji republikanske većine u ovom domu Kongresa sa administracijom predsednika Buša, tim više što je ova zakonska mera dodata kao amandman na zakon o finansiranju vojnih operacija u Iraku i Avganistanu koji mora da bude usvojen. Evo šta je tim povodom rekao predsedavajući Odbora i podnosilac ovog predloga, republikanski kongresmen Džeri Luis.

«Ovo je pitanje nacionalne bezbednosti i ovo je zakonska mera o nacionalnoj bezbednosti. Želimo da budemo sigurni da će naše luke biti u našim lukama. Moj amandman sprečava ovaj sporazum time što zabranjuje da kompanija «Dubai Ports World», ili bilo koja druga firma koju ona kontroliše, preuzme poslovanje u američkim lukama,» naglasio je Luis.

Predsednik Buš je zapretio da će uložiti veto na bilo koji zakonski predlog kojim bi se blokirao aranžman sa kompanijom iz emirata. Bela kuća je juče saopštila da predsednik nije izmenio svoj stav i da će administracija nastaviti da sa članovima Kongresa razmatra moguća rešenja ovog spora.

XS
SM
MD
LG