Linkovi

Polovina Nemaca izbegava kontakt sa pticama


Sa porastom broja slučajeva ptičijeg gripa kod ptica u Nemačkoj, sve su veći i oprez i strahovanje gradjana od širenja ove zarazne bolesti.

Prema rezultatima danas objavljenog ispitivanja javnog mnjenja, već 45 odsto Nemaca tokom šetnje u parku ili prilikom izleta u prirodu izbegava svaki kontakt sa pticama - labudovima, patkama, golubovima i drugim vrstama.

Pored toga, 12 odsto gradjana prestalo je da jede živinsko meso, 10 odsto vlasnika pasa ne pušta ih više sa uzice, a četiri odsto stanovništva već je nabavilo ili se podrobno raspitalo o nabavci leka "tamiflu" protiv influence.

Istovremeno je 47 odsto gradjana navelo da kod njih širenje ptičijeg gripa ne izaziva nikakvu zabrinutost. Nemačke vlasti su saopštile da je u laboratorijama potvrdjeno da je virusom ptičijeg gripa H5N1 do sada u šest saveznih pokrajina zaraženo 180 divljih ptica, kao i tri mačke-lutalice.

Stručnjaci su, uprkos tome, iznova ocenili da razloga za paniku nema,
jer do sada nije zabeležen ni jedan slučaj zaraze medju domaćom
živinom, niti se kod bilo kog stanovnika pojavila sumnja na ovu bolest.

Upozoreno je ipak da se ptičiji grip, sa otkrivanjem zaraze kod mačaka, "ipak približio čoveku" utoliko što je verovatnoća neposrednog kontakta sa kućnom životinjiom veća nego mogućnost kontakta sa divljom pticom.

Lokalne vlasti u Diseldorfu kritikovale su ponašanje roditelja u jednom katoličkoj gimnaziji u tom gradu u kojoj su, igrom slučaja u roku od samo tri dana, od bolesti od kojih su ranije godinama bolovale umrle dve devojčice.

Roditelji su, sumnjajući da je reč o ptičijem gripu, juče zabranili deci da idu u školu, pa je gimnazija bila prazna. Policija i direktor škole su tokom dana i prošle noći bili zatrpani pozivima roditelja koji su želeli da znaju da li je zaista reč o opasnom virusu. Direktor škole je, doduše, pokazao razumevanja za roditeljsku brigu, ali i ocenio da je stanje slično "masovnoj histeriji".

U Nemačkoj je u medjuvremenu analizama podvrgnuto više hiljada uginulih divljih ptica, kao i oko 100 sisara 13 različitih vrsta. O daljim merama za suzbijanje ptičijeg gripa na današnjem sastanku će se dogovoriti ministri za poljoprivredu i zaštitu potrošača savezne države i federalnih jedinica.

U Nemačkoj je već tri sedmice na snazi zabrana slobodnog kretanja živine na farmama, a u područijima u kojima su pronadjene zaražene uginule ptice zabranjeno je šetanje pasa i mačaka bez uzice. Pristup farmama na kojima se gaji živina dopušten je samo zaposlenima.

XS
SM
MD
LG