Linkovi

Albert Roan: Pitanje statusa Kosova na kraju pregovora


Dok izaslanik Ujedinjenih nacija za Kosovo Marti Ahtisari izveštava funkcionere u Njujorku i Vašingtonu o nedavnom početku pregovora o statusu Kosova, analitičari u Evropi izražavaju oprezni optimizam da će ti pregovori do kraja godine doneti rešenje.

Austrijski diplomata Albert Roan je Ahtisarijev zamenik, odgovoran za odvijanje pregovora o Kosovu. U razgovoru za Glas Amerike, iz svoje kancelarije u Beču, Roan je rekao da je prva runda razgovora, 20. februara, prošla bolje nego što se očekivalo. Druga runda, predvidjena za 17. mart u Beču, trebalo bi da se pozabavi konkretnim pitanjima, kao što su decentralizacija vlasti, prava i odgovornosti manjina, verski i kulturni objekti, podela vlasništva i odgovornosti i budućnost medjunarodnog prisustva u pokrajini. Pitanje konačnog statusa ostavljeno je za sam kraj pregovora, koji bi, kako kaže Albert Roan, trebalo da se završe do kraja godine:

”Bilo je onih, naročito medju kosovskim Albancima, koji su želeli rešenje statusa pre početka leta. Rekli smo im da je to sasvim nerealno. Drugi su želeli da pregovori traju dve ili tri godine. Ali i to se neće dogoditi. Mi i Kontakt grupa dogovorili smo se da 2006. bude okvir za pregovore.“

Roan je dodao da su napredovanju pregovora doprinele privatne poruke koje su Britanci, Italijani, Nemci i Amerikanci slali obema stranama, o tome da se pregovori verovatno kreću u pravcu nezavisnosti za Kosovo:

Nezavisni analitičar iz Beča, Vladimir Gligorov, kaže da Srbija ima snažan interes za nastavak pregovora:

”Ne mislim da će Srbi napustiti bilo kakve pregovore. Oni će pregovarati i pokušati da izvuku najviše što mogu, Kao i Albanci pokušaće da strane sile i medjunarodnu zajednicu privole na svoju stranu, a to će na kraju dovesti do nekog rešenja.“

Crnogorski ministar inostranih poslova Miodrag Vlahović izjavio je za Glas Amerike da je za Crnu Goru najvažnije da sporazum o Kosovu pruži čvrste garancije pripadnicima tamošnjih manjina.

XS
SM
MD
LG