Linkovi

Labud koji je uginuo u okolini Sombora bio zaražen virusom ptičjeg gripa H5N1


Labud koji je uginuo u okolini Bačkog Monoštora, kod Sombora, bio je zaražen smrtonosnim virusom ptičjeg gripa H5N1, potvrdjeno je danas iz Ministarstva poljoprivrede Srbije, na osnovu rezultata analize koja je urađena u referentnoj evropskoj laboratoriji u Vejbridžu, u Velikoj Britaniji.

“Iz svetske referentne laboratorije iz Vejbridža danas smo dobili preliminarne rezultate koji potvrđuju prisustvo virusa H5N1 virusa ptičijeg gripa na teritoriji Republike Srbije. U toku sutrašnjeg dana očekujemo i utvrđivanje stepena patogenosti ovog virusa. Ono što je već preduzeto na teritoriji Srbije - utvrđivanje ugroženih i zaraženih zona, zabrana držanja živine na otvorenom celoj teriotriji, stroga kontrola na granicama – mnogo je rigoroznije i od evropskih standarda i mislim da će to dati značajan doprinos da se ne prenese ovaj opasan virus sa divljih ptica na domaću živinu. Taj virus jeste smrtonosan, ali je smrtonosan za živinu, prema tome ne treba dizati paniku", rekao je Direktor Uprave za veterinu Dejan Krnjajić.

U saopštenju lokalnih vlasti navedeno je da je Uprava za veterinu već sprovela sve mere predviđene domaćim propisima i preporukama EU i da se nikakve dodatne mere na području zaraženih i ugroženih zona u opštinama Sombor, Bačevci i Bajina Bašta neće sprovoditi.

U Srbiji su do sada četiri labuda uginula od ptičjeg gripa.

XS
SM
MD
LG