Linkovi

'DP World' prenosi operacije na neku američku kompaniju


Taj neočekivani potez usledio je posle bure protesta u Kongresu povodom poslovnog ugovora kojim je ta kompanija preuzela poslovanje u američkim lukama.

Senator Džon Vorner, republikanac iz Virdžnije i predsedavajući odbora za oružene snage, pročitao je saopštenje glavnog izvršnog menadžera kompanije «Dubai Ports World», Edvarda Bilkija, o njenoj odluci.

«'DP World' je odlučila da prenese operacije u američkim lukama, koje je preuzela od britanske kompanije P&O Ports North America, na neku američku kompaniju. Ta odluka podrazumeva da će 'DP World' imati vremena da obavi prenos na odgovarajući način i da neće pretrpeti ekonomske gubitke.»

Ova odluka kompanije iz Dubaija usledila je pošto su republikanci, koji čine većinu u oba doma Kongresa, nagovestili da su spremni da blokiraju poslovni aranžman sa tom kompanijom iz razloga nacionalne bezbednosti, uprkos pretnji predsednika Buša da će uložiti veto na bilo koju zakonsku meru u tom cilju. Ipak, nije jasno kako će 'Dubai Ports World' obaviti najavljeni prenos, a zakonodavci kažu da očekuju da budu upoznati sa detaljima. Evo šta je tim povodom izjavio demokratski senator iz države Njujork, Čarls Šumer.

«Problem je u detaljima. Moramo da budemo sigurni da će sve poslovne operacije u američkim lukama biti van kontrole Ujedinjenih arapskih emirata i kompanije 'Dubai Ports World'.»

Medjutim, mnogi republikanci kažu da je saopštenjem ove kompanije okončana kontroverza koja je pretila da unese razdor izmedju Bele kuće i republikanskih zakonodavaca uoči kongresnih izbora kasnije ove godine. Evo mišljenja republikanskog kongresmena, Pitera Kinga.

«Mislim da se sada završavaju sve te priče o razdoru izmedju Bele kuće i Kongresa.»

Snažno protivljenje članova Kongresa poslovnom aranžmanu o američkim lukama odraz je sličnog raspoloženja u američkoj javnosti. Vodja demokrata u Senatu, Heri Rid, iz Nevade, države koja inače nema izlaz na more, rekao je da su telefoni u njegovim kancelarijama na Kapitol Hilu, kao i u Nevadi, bili preplavljeni pozivima gradjana koji su izražavali negodovanje povodom preuzimanja američkih luka od strane kompanije iz Dubaija.

XS
SM
MD
LG