Linkovi

Sekretar za odbranu Donald Ramsfeld: Irački lideri moraju što pre da osnuju novu vladu


Glavni komandant američkih operacija na Bliskom istoku, general Džon Abizaid, kaže da se borbe u Iraku pretvaraju iz pobune u medjusektaško nasilje. Sekretar za odbranu Donald Ramsfeld izjavio je da irački lideri moraju što pre da osnuju novu vladu koja bi se uhvatila u koštac sa tom situacijom.

Tokom jednog pretresa u Senatu, general Džon Abizaid je rekao da zategnutost u Iraku raste ali da se vrsta nasilja menja:

”Nema sumnje da je medjusektaška zategnutost sada veća nego ranije i to nas veoma zabrinjava. Ali uveren sam da su iračke snage bezbednosti i multinacionalne snage u stanju da kontrološu situaciju.“

Neki analitičari smatraju da u Iraku vlada gradjanski rat, medjutim sekretar za odbranu Donald Ramsfeld ne slaže se sa tim, iako - kako je rekao tokom pomenutog pretresa - pobunjenici pokušavaju da izazovu takav rat:

”Očigledno je da pobunjenici i teroristi pokušavaju da izazovu gradjanski rat. Zato su napali Zlatnu džamiju i zato pokušavaju da izazovu sektaški konflikt. Ne verujem da će uspeti u tome, ali ko zna? Naš plan je da sprečimo gradjanski rat, a ako se on desi želeli bismo da iračke snage bezbednosti budu u stanju da se sa tim nose.“

Sekretar Ramsfeld je odbio da kaže kakvu ulogu bi imale američke snage ukoliko dodje do gradjanskog rata, ali je naglasio da je sprečavanje takvog rata koliko vojno toliko i političko pitanje. On je rekao da najistaknutiji irački političari moraju da shvate ozbiljnost situacije i da što je moguće pre osnuju vladu nacionalnog jedinstva, što bi - po njegovom mišljenju - smirilo situaciju. Ramsfeld je rekao da bi vlada morala da ima poverenje snaga bezbednosti, da bi morala da bude fer prema svim Iračanima i da bi morala da postavi ministre koji će se usredsrediti na svoj posao. Ali on je odbio predlog nekih senatora da izda ultimatum iračkim liderima ili odredi rok za američko povlačenje, rekavši da bi to bilo kontraproduktivno i da sve strane žele odlazak stranih trupa iz Iraka čim situacija to dopusti.

XS
SM
MD
LG