Linkovi

Populacija u Evropi stari brže nego na bilo kom drugom kontinentu


U predstojećim decenijama, na svakog penzionisanog postojaće samo dva ili manje od dva zaposlena radnika, što će biti veliko opetrećenje za evropski penzioni i zdravstveni sistem.

Gotovo svaka zemlja u Evropi suočena je sa perspektivom starenja, a samim tim i smanjenja populacije. Žene u 25 zemalja članica Evropske unije, prosečno radjaju po jedno ipo dete, dok bi prema procenama samo za prosto obnavljanje stanovništva bila potrebna stopa od 2,1 deteta po paru. Prema istraživanju instituta Rand u Evropi, populacioni trendovi ukazuju na značajne prepreke u dostizanju evropskih ciljeva za 21 vek - pune zaposlenosti, ekonomskog rasta i socijalnog jedinstva. Evropske vlade sprovode različite politike za rešavanje tog izazova.

Francuska daje velikodušne olakšice parovima kako bi ohrabrila radjanje dece. Britanija, Irska i Švedska privlače više radnika iz inostranstva. Medjutim vlade su spore u preduzimanju kontroverznijih koraka , kao što je smanjenje olakšica i povećanje starosne granice za odlazak u penziju, jer su penzioneri takodje snažna glasačka mašina. Jedan od načina za povećanje radne snage je privlačenje radno sposobnih imigranata.

Kada se Evropska unija proširila na 25 članica 2004. godine, Britanija, Irska i Švedska dozvolile su stalni boravak stanovnicima novih država u bloku, bez ograničenja , uprkos strahu u pojedinim delovima da bi migracije mogle da opterete njihove ekonomije. Samo Britanija je prihvatila više od 300 hiljada istočnih Evropljana , većinom iz Poljske, Litvanije i Slovačke. Evropski komesar za trgovinu i bivši britanski ministar Piter Mendelson izjavio je da je Evropi potrebno još imigranata kako bi kompletirala globalne i dostigla svoje ciljeve ekonomskog rasta.

«Mislim da bi i ostale članice Evropske Unije sada trebalo da se suoče sa činjenicama, naučenim iz našeg iskustva i shvate da je uklanjanje barijera, otvaranje svojih tržišta i radnih mesta najbolji put napretka za Evropu».

Medjutim , demografi dovode u pitanje imigraciju kao rešenje za opadanje populacije koje očekuje Evropu. Statistika Ujedinjenih Nacija kaže da bi samo Nemačka trebalo da primi tri miliona radnika godišnje. Tu su takodje i neka evropska shvatanja čiji je argument da će manje populacije na kontinentu biti dobra stvar na duže staze. Jedan od pobornika tog mišljenja je Norman Mjuers , istraživač životne sredine na univerzitetu Oksford. On veruje da će manji broj potrošača u Evropi značiti manju eksploataciju prirodnih resursa i manje uništavanje prirodne sredine. To bi moglo da budućim generacijama ostavi Evropu sa čistijim vazduhom i vodom i manjom naseljenošću od one sa kojom se suočavaju današnji Evropljani.

XS
SM
MD
LG