Linkovi

Pregled pisanja američke štampe


Vodeći američki dnevnici i dalje sa pažnjom prate sudbinu plana da kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata preuzme kontrolu nad operacijama u najvažnijim američkim lukama. Amerikanci su danas takodje čitali članke o sudjenju u slučaju «Enron», tekstove o zlopuotrebi steroida u američkom profesionalnom sportu, kao i osvrte na život Dejne Riv, udovice Kristofera Riva koja je juče umrla od raka pluća.

Lideri Republikanske partije u Predstavničkom domu odlučili su da preduzmu hitne korake kako bi sprečili sklapanje kontroverznog dogovora sa kompanijom Dubai Ports World, izveštavaju dnevni listovi širom SAD. Vašington Post prenosi da će predlog o blokiranju tog ugovora danas biti uvršćen u dnevni red Predstavničkog doma, u vidu amandmana na zakon o budžetu za vojne operacije u Iraku i Avganistanu. Predsednik Buš je ranije obećao da će uložiti veto na bilo koju odluku Kongresa koja bi onemogućila sklapanje sporazuma sa kompanijom iz Emirata.

Više od četiri godine nakon što je kompanija Enron bankrotirala, a njeno ime postalo sinonim za finansijski skandal, trojica ljudi koji se smatraju najodgovornijim za pad Enrona okupila su se u federalnom sudu i spremila da započnu rat, piše Njujork Tajms. U članku pod naslovom «Izvršni direktor Enrona upire prstom u bivše šefove», dnevnik prenosi da prvog dana svog svedočenja, bivši finansijski direktor Endrju Fastou, nije gubio vreme da ukaže da su njegovi šefovi Kenet Li i Džefri Skiling bili svesni malverzacija koje su se odvijale u kompaniji.

A kada je reč o sportskim aferama, u centru pažnje listova na Zapadnoj Obali je ponovo Beri Bonds, igrač San Francisko Džajantsa, za koga se u novoobjavljenoj knjizi, koju su napisala dvojica sportskih novinara, tvrdi da je godinama intenzivno koristio steroide i sistematski obmanjivao javnost, pa i lagao pred velikom porotom. Nekoliko listova, medju kojima je i San Jose Mercury News, objavili su niz Bondsovih fotografija na kojima se vidi promena njegovog izgleda tokom godina.

XS
SM
MD
LG