Linkovi

Milo Đukanović razgovarao sa Havijerom Solanom


Izmedju EU i crnogorskih vlasti više nema nerazjašnjenih pitanja oko referenduma- jedni ga pripremaju, a drugi su spremni na njega, i obje opcije kakve referendum može donijeti, utisak je nakon današnjeg susreta visokog predstavnika EU, Havijera Solane sa premijerom Crne Gore, Milom Djukanovićem.

Odnosi Crne Gore i Srbije poslije 21. maja više neće biti isti, bez obzira kakav bude rezultat crnogorskog referenduma o nezavisnosti- potvrdili su danas i visoki predstavnik EU, Javier Solanai njegov gost iz Podgorice, premijer Milo Djukanović.

Inače, jasno se osjetila opuštena atmosfera susreta dva zvaničnika medju kojima više nema otvorenih pitanja- nakon što je crnogorska strana pristala na evropsku preporuku o 55 procenata, te nakon što je Skupština usvojila referendumski zakon, Solana sa zadovoljstvom konstatuje da su se ostvarili osnovi za održavanje referenduma po traženim standardima-

"To je bez sumnje znak zrelosti, i želi da zahvalim premijeru na saradnji na kakvu sam naišao, i ljudi koji su radili uz mene u ovom procesu".

Da li će Unija, ukoliko referendum uspije, priznat nezavisnost Crne Gore, pitanje je za visokog predstavnika, a za gosta iz Podgorice- u slučaju neuspjeha referenduma, da li će se Crna Gora vratiti Ustavnoj povelji kao okviru uredjenja odnosa sa Srbijom?

" Ja sam jedan od potpisnika Beogradskog sporazuma, gdje je dogovoreno da Crna Goram nakon odredjenog broja godina, ima pravo da održi referendum. Kako je odluka donijeta, a ja sam osoba koja odluke shvata ozbiljno, zato će biti referendum i ako uspije, kakav god bude rezultata, taj rezultat će biti primjenjen".

Za cg premijera Djukanovića je Beogradski sporazum , u svakom slučaju,"obavio svoje": Beogradski sporazum je obavio svoju funkciju- taj sporazum nam je pomogao da premostimo jedno teško, post-Miloševićevo vrijeme na Balkanu i kao što vidite, mi smo sada zreli za realizaciju jednog demokratskog referenduma po evropskim standardima "

Havijer Solana dodaje: Kakav god da bude rezultat referenduma, Srbija i Crna Gora će morati da urede način kako da žive jedni pored drugih i to po mnogim pitanjima. Dakle, bez obzira na rezultat, ,moraće da se dogovre o funkcionisanju medjusobnih odnosa.

Za kraj detalj koji možda sam za sebe govori o novoj klimi u Evropskoj uniji kada je riječ o Crnoj Gori i budućnosti državne zajednice- za razliku od dosadašnjih susreta, kada se u pozadini gostiju iz Podgovrice ili Beograda, uz zastavu UUnije, nalazila i zastava SCG, danas se, tokom susreta sa cg premijerom, tamo zatekla samo zastava domaćina...


XS
SM
MD
LG