Linkovi

Podrška SAD Ahtisariju i okončanju pregovora o statusu Kosova do kraja 2006. godine


Američki državni podsektetar Nikolas Berns danas u se u Vašingtonu na radnom ručku sastaje sa specijalnim izaslanikom generalnog sekretara UN, Martijem Ahtisarijem. Tom sastanku prema navodima portparola Stejt Dipartmenta Šona Mekormaka prisustvuju i bernsova zamjenica Rozmari di Karlo i američki izaslanik Frenk Vizner.

Uoči sastanka, Mekormak je rekao da će podsekretar Berns ponoviti podršku Vašingtona naporima Martija Ahtisarija da se nađe rješenje za status Kosova do kraja ove godine, a naglasiće i značaj konstruktivnog učešća i kosovskih i srpskih lidera u tom procesu.

Na pitanje da - imajući u vidu da SAD uz UN imaju vodeću ulogu u pregovorima - prokomentariše upozorenje ruskog predsjednika Vladimira Putina da bi dvaanje nezavisnosti Kosovu moglo da uspostavi vrlo opasan presedan za tekuće separatističke težnje u bivšem SSSR-u, uključujući Nagorno-Karabah i Južnu Osetiju, Šon Mekormak je rekao da se radi o problemima koji su - svaki za sebe - unikatni i da će se, stoga, svako od tih pitanja posmatrati posebno.

Portparol Državnog sekretarijata nije komentarisao najnoviju analizu Stratfora - organizacije koja se bavi prikupljanjem obavještajnih podataka i analizom za potrebe poslovnih i političkih institucija, u kome se izrazito negativno ocjenjuju dosadašnji pregovori o statusu Kosova u Beču i predviđa haos, nasilje i nestabilnost na Balkanu, čak i prije nove runde pregovora Beograda i Prištine zakazanih za 17 mart.

Mekormak je rekao da nije vidio Stratforovu analizu, ali je dodao da SAD problemu Kosova posvećuju veliku pažnju.

To pitanje bilo je jedna od tema razgovora koji su u Vašingtonu vodili državni sekretar Kondoliza Rajs i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, rekao je Mekormak.

Svi želimo rješenje koje će garantovati mir i svi radimo da se do takvog rješenja dođe, kazao je Mekormak.

XS
SM
MD
LG