Linkovi

Kesić: Medjunarodna zajednica ima pravni paket rešenja o budućem statusu Kosova


Šef UNMIKA, Soren Jesen Petersen, izjavio je nedavno da je najznačajnija promena u odnosu na raniji period činjenica da je budućnost Kosova sada u rukama svih gradjana te pokrajine. O tome i dosadašnjem razvoju pregovaračkog procesa sa predsednikom vašingtonske globalne konsultantske firme TSM, Obradom Kesićem, razgovarao je kolega Branko Mikašinović.

Kesić: Izjava Petersena pre svega predstavlja njegov lični stav ali istovremeno znači i da svakim danom UNMIK sve više prenosi nadležnost za rešavanje svakodnevnih i pitanja od značaja za život gradjana Kosova na nivo lokalnih političara i lokalnih političkih institucija. Medjutim, medjunarodna zajednica ipak ima pravni paket rešenja na osnovu kojih će se odlučiti o budućem statusu Kosova. To su pre svega rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244, kao i neka ranija dokumenta, uključujući stavove Bandinterove komisije kojima se jasno definišu mogućnosti za rešenje kosovskog pitanja.

Glas Amerike: Kako je pregovarački proces počeo, u kom se pravcu kreće i da li je jedna ili druga strana stekla neku prednost?

Kesić: Posle prve faze pregovora, sami pregovarači su shvatili da će ovaj proces da traje malo duže nego što su očekivali. Posle prvih sastanaka predstavnika Srba i Albanca, jednostavno se došlo do zaključka da veliki broj praktičnih pitanja neće moći tako brzo da se reši. Oni su se nadali da će pregovarački porces biti završen u roku od 10 do 12 meseci, ali u Vašingtonu se sada već govori da će taj proces potrajati najmanje 18 meseci. To je vrlo važno, jer bilo je mnogo nagadjanja da će sve biti završeno do novembra 2006 godine. Što se tiče sticanja prednosti na pregovorima, mislim da je još rano da se nešto kaže o tome, ali u Vašingtonu je nezvanično izraženo zadovoljstvo da je srpska strana dobro pripremljena za pregovore. Vašington je očekivao neke predloge od strane Beograda, ali ne tako detaljne, što je ovde pozdravljeno i smatra se konstruktivnim. Problem je u tome što je albanska strana uložila manje energije i intenziteta u pripreme za pregovore jer je smatrala da je već ostvarila svoj glavni cilj, a to je nezavisnost, ili barem neki vidi nezavisnosti. Sada se vidi da će pregovori ipak da traju i da će i ablanska i srpska strana morati da budu konstruktivne u svakoj fazi.

Glas Amerike: Kako se gleda ovde u Vašingtonu, pa i u srpskoj dijaspori, na izbor dosadašnjeg komandanta Kosovskog zaštitnog korpusa Agima Čekua za mandatora nove kosovske vlade?

Kesić: Problem sa imidžom koji Čeku ima, što je jako zanjmljivo, nije povezan samo sa periodom dok je bio komandant OVK-a. Problem datira iz ranijeg razdoblja na šta su ukazali srpska dijaspora i kanadska vlada i parlament, koji su još pre tri godine ukazali da bi Čeku trebalo da ode u Hag zbog zločina počinjenih tokom vojnih operacija u Hrvatskoj. Dakle, ta faza problematičnosti nije povezana sa Kosovom, već počinje mnogo ranije i vezana je za dešavanja u Krajini u Hrvatskoj.


XS
SM
MD
LG