Linkovi

Ramsfeld: Pripadnici elitnih jedinica iranske vojske u Iraku izazivaju nevolje


Američki sekretar za odbranu, Donald Rumsfeld, optužio je Iran da pripadnike svojih elitnih jedinica šalje u Irak da izazivaju probleme.

"Oni trenutno ubacuju u Irak pripadnike elitne Quds gardijske jedinice. Mi ne mislimo da je riječ o vjernicima koji posjećuju Irak”, kazao je Ramsfeld. ”Oni ubacuju ljude koji ne misle dobro budućnosti te zemlje. I mi to znamo. Mislim da će jednog dana shvatiti da su pogriješili”.

Američki sekretar za odbranu ocijenio je da se Irak ne kreće ka građanskom ratu i optužio teroriste da da potpiruju nasilje. Ramsfeld je novinarima u Pentagonu rekao kako teroristi "očigledno " pokušavaju da izazovu građanski rat, podijele zemlju i demorališu koaliciju koju predvode Amerikanci.

Ramsfeld je dodao da je Irak uvijek bio potencijalno žarište građanskog rata. Dodao je i ocjenu da su medijski izvještaji o broju žrtava u najnovijem talasu sektaškog nasilja preuveličani.

Zahtev da se odloži sednica iračkog parlamenta

Glavni šiitski politički savez u Iraku zatražio je od predsednika Džalala Talabanija da odloži prvu sednicu parlamenta kako bi se strankama dalo više vremena da usaglase stavove o formiranju nove vlade.

Talabani je ove nedelje izjavio da bi parlament, u skladu sa odredbama ustava, trebalo da zaseda 12. marta.

Medjutim, predstavnici Vrhovnog saveta islamske revolucije u Iraku kažu da im je potrebno još nekoliko dana da izaberu premijera. Kurdski, sunitski i sekularni političari protive se drugom mandatu šiitskog premijera Ibrahima al-Džafarija.

XS
SM
MD
LG