Linkovi

Izrael ne isključuje atentate na lidere Hamasa


Izrael nije isključio mogućnost napada na lidere Hamasa, uključujući i mandatara palestinske vlade Ismaila Hanijeha, ukoliko radikalna palestinska organizacija obnovi napade na jevrejsku državu.

Ako Hamas nastavi putem terora niko od njegovih lidera neće biti pošteđen, rekao je izraelskom radiju ministar odbrane Šaul Mofaz.

Izrael je do sada likvidirao nekoliko Hamasovih vođa, među kojima i jednog od osnivača - Šeika Ahmeda Jasina, ali u protekloj godini - s obzirom na to da je Hamas poštovao primirje – Izrael nije pokušavao da izvrši atentat na Hamasove vođe.

Izrael inače tvrdi da neće komunicirati sa palestinskom vladom koju predvodi Hamas.

U Vašingtonu, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je da su predstavnici Hamasa izrazili spremnost da ispoštuju odredbe međunarodnog mirovnog plana za Bliski istok, ali radikalni palestinski pokret i dalje tvrdi da neće priznati Izrael niti odbaciju nasilje protiv jevrejske države.

U međuvremenu, Hamasovo oružano krilo, Brigada al Kasama, objavilo je preko svog portparola Abua Obeide, da se neće razoružati niti pripojiti postojećim palestinskim snagama bezbjednosti.

XS
SM
MD
LG