Linkovi

Ptičiji grip u Srbiji: Situacija trenutno pod kontrolom


Načelnik Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Dejan Krnjajić izjavio je da se preduzete sve mere kako bi se u skladu sa evropskim standardima sprečilo širenje ptičjeg gripa.

On je na konferenciji za novinare u Somboru rekao da su veterinarske ekipe stalno na terenu i da su dosadašnji posao obavile "veoma uspešno". Situacija je pod kontrolom, ali ipak, opasnost uvek postoji, kazao je Krnjajić.

Još tri uginula labuda

U okolini Bačkog Monoštora u utorak prepodne pronadjena su još tri uginula labuda, rekao je saradnik Veterinarskog specijalističkog instituta u Somboru Bratislav Kisin. On je rekao da su dva labuda pronadjena u kanalu Dunav-Tisa-Dunav, a jedan na Velikom bačkom kanalu. Uzorci uginulih labudova poslati su na analizu. Još se očekuju rezultati analiza četiri uginula labuda koja su u okolini Bačkog Monoštora pronadjena u nedelju 5. marta. Na području Bačkog Monoštora do sada je nadjeno 16 uginulih labudova.

Virus ptičjeg gripa, H5, do sada je potvrdjen kod dva labuda koji su uginuli na kanalima u okolini Bačkog Monoštora. Od 2. marta kada je objavljen prvi slučaj ptičjeg gripa u Srbiji, koji je zabeležen u okolini Bačkog Monoštora, to mesto je proglašeno zaraženom zonom kao i okolina od tri kilometra. Okolina od 10 kilometara proglašena je ugroženim područjem. Na izlascima iz Bačkog Monoštora 2. marta postvaljene su dezinfekcione barijere.

Dezinfekcione barijere postavljene i na izlascima iz sela Kupusina u apatinskoj opštini, jer je jedan od uginulih labudova 5. marta pronadjen na kanalu izmedju bačkog monostora i Kupusine.

Stanković: Pomoćiće i vojska

Ako bude potrebno, u akciju sprečavanja daljih posledica pojave ptičjeg gripa u okolini Bačkog Monoštora uključiće se i Vojska Srbije i Crne Gore, izjavio je u Somboru ministar odbrane Zoran Stanković.

"Zadovoljni smo do sada obavljenim aktivnostima na sprečavanju širenja ptičjeg gripa na ovom području", rekao je Stanković posle razgovora s predstavnicima lokalne samouprave, inspekcijskih organa i vojske u Vazduhoplono-nastavnom centru u Somboru.

XS
SM
MD
LG