Linkovi

U američkoj saveznoj državi Južnoj Dakoti skoro zabranjen abortus


Guverner Južne Dakote potpisao je zakon kojim se u toj državi zabranjuje abortus u gotovo svim slučajeivma, osim kada je život majke u opasnosti. Njegova država je time postala nulta tačka u nastojanjima konzervativne struje u SAD da posle 33 godine ospore žensko pravo na abortus.

Novi zakon, koji je potpisao guverner Majk Raunds, ne samo što zabranjuje gotovo sve prekide trudnoće u toj državi već, po svojoj koncepciji, direktno osporava odluku američkog Vrhovnog suda kojom je 1973. godine abortus legalizovan.

«Ovu odluku možemo opisati kao ekstremnu, izuzetno konzervativnu i vrednu osude. To je jedan od najdalekosežnijih napada na žensko zdravlje i sigurnost koji se ikada dogodio u zakonodavstvu bilo koje države», kaže Sara Stoec iz organizacije «Planirana porodica» /Planed Parenthood/.

Jedina klinika za abortuse u Južnoj Dakoti, kojom rukovodi organizacija «Planirano roditeljstvo», godišnje sprovede oko 700 takvih procedura. Od sada će njihove pacijentkinje moći da prekinu trudnoću samo ako im je život u opasnosti. Izuzetak nije načinjen čak ni za žrtve silovanja ili incesta, što mnoge pacijentkinje ocenjuju kao ogromni korak unazad, i povratak u mračni srednji vek.

Najmanje još 10 američkih država sada radi na izradi novih restriktivnih zakona, čiji je cilj direktni napad na presudu u slučaju Rou protiv Vejda kojom je legalizovan abortus u SAD. Ti napadi inspirisani su promenama u Vrhovnom sudu, u koji su nedavno ušla dvojica konzervativnih sudija pa protivnici abortusa veruju da je sada kucnuo čas za njihovu akciju. No, najviši sud SAD do sada nije bio spreman da razmatra ponovo presudu «Rou protiv Vejda», i odbacio je sve takve pokušaje. Novi zakon Južne Dakote stupa na snagu 1. jula ali će ga savezni sudija verovatno suspendovati jer je na odluku uložena žalba.

XS
SM
MD
LG