Linkovi

Đukanović: Problem 'sive zone' referendumskog rezultata ne postoji


Crnogorski premijer Milo Đukanović optužio je danas medije i državnu politiku Srbije da u odnosu na crnogorski referendum nastavljaju da slijede praksu koja je dominirala u odnosu na slične ili indentične namjere ostalih bivših jugoslovenskih republika.

Đukanović tvrdi da ključni problem nije u medijima, i pored toga što registruje dosad nezapamćenu homogenizaciju medijske scene u Srbiji u odnosu na crnogorsko pitanje.

"Nažalost, današnja Srbija kao da nije izvukla nauk iz potpuno pogrešne prakse koju je imala u odnosu na najavu slovenačkog, hrvatskog, bosanskog ili makedonskog osamostaljivanja. Kao da nije shvatila da je takva politika uglavnom bila na štetu srpskog naroda i Srbije", naveo je Đukanović.

Đukanović je rekao da će u sredu na sastanku sa Havijerom Solanom u Briselu saopštiti da Vlada Crne Gore neće biti uzročnik kašnjenja makar jednog dana u realizaciji planirane dinamike potpisivanja Sporazuma o asocijaciji i stabilizaciji”.

Govoreći o mogućnosti da referendumski rezultat bude u sivoj zoni, on je kazao da je ta priča bila aktuelna u fazi pregovora između vlasti i opozicije i kasnije sa Evropskom unijom. Za njega problem sive zone, tvrdi, više ne postoji.

No, funkcioner Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković tvrdi da će crnogorska vlast u slučaju da na referendumu nezavisnost podrži između 50 i 55 odsto izašlih birača tražiti da se Srbija i Crne Gora raziđu po češko-slovačkom modelu.

“Ukoliko Srbija to odbije, ići ćemo sami u verifikaciju nezavisnosti, najprije kod onih koji će nas prvi priznati. Na kraju će nas priznati cio svijet”, rekao je Vuković.

Lider Narodne stranke Predrag Popović ocijenio je da će porazom na referendumu vladajuća koalicija izgubiti i vlast na predstojećim parlamentarnim izborima. On je najave vlasti da će krenuti u osamostaljenje ako za to glasa i manje od 55 odsto izašlih birača nazvao „besmislicama“ i sastavnim dijelom kampanje.

Pokret za evropsku Državnu zajednicu pozvao je danas građane koji su na izborima podržavali Demokratsku partiju socijalista, a kojima je na srcu očuvanje zajedničke države da se na referendumu izjasne poštujući svoje mišljenje, a ne partijsku direktivu.

XS
SM
MD
LG