Linkovi

Prijem u Beloj kući povodom 8. marta - Međunarodnog dana žena


Predsednik Buš je obeležio Međunarodni dan žena prijemom u Beloj kući, na kojem je obećao da će nastaviti da se bori za prava žena i demokratiju u Severnoj Koreji, Iranu i Burmi. U Beloj kući je bio i novinar Glasa Amerike Skot Sterns.

Prva dama Sjedinjenih Država Lora Buš je otvorila svečanost, rekavši da za žene postoje ohrabrujući znaci napretka širom sveta i da administracija njenog supruga pomaže da se to nastavi.

«Imam privilegiju da srećem hiljade žena iz mnogih država i verujem da žene svugde dele isti san: da budu obrazovane, da žive u miru, budu zdrave, napredne i da im se čuje glas.»

Predsednik Buš je rekao da su žene u Sjedinjenim Državama spremne da preuzmu vođstvo, promenile američku istoriju, predvodeći kampanju za pravo glasa i građanska prava.

«Naša istorija je promenjena zahvaljujući tome što su jake žene istupile i povele. Te žene su srušile prepreke prema jednakosti. Mi u Americi nismo oduvek bili društvo jednakih. Bilo je potrebno jako vođstvo da bi Amerika postala zemlja jednakih prava.»

Predsednik je rekao da će davanje prava ženama u novim demokratijama postaviti temelje mira za buduće naraštaje. Među gostima u Beloj kući su bile žene iz Avganistana i Iraka, gde su žene – kako je rekao predsednik Buš – napravile velike prodore otkako su snage Sjedinjenih Država svrgle tadašnje vlade. Bez tirana koji im uskraćuju osnovna prava i surovo ih tretiraju, te žene, istakao je predsednik Buš, sada upravljaju sopstvenom istorijom.

«Postajući deo demokratskog procesa, žene sada doprinose širenju slobode i pravde i, što je najvažnije, nade u budućnost.»

Predsednik je dodao da Sjedinjene Države nastavljaju da finansiraju programe obuke avganskih i iračkih žena i vrše pritisak na društva u kojima se nastavlja ugnjetavanje žena.

«Radeći na unapređenju jednakosti žena u najmlađim demokratijama na svetu, ne smemo da zaboravimo da se mnoge žene u zemljama širom sveta, među kojima su Iran i severna Koreja i Burma, i dalje bore za osnovna prava. Amerika će pomoći ženama da se izbore za svoju slobodu gde god da žive.»

Predsednik Buš je takođe rekao da njegova administracija sarađuje sa drugim zemljama u borbi protiv seksualne eksploatacije i trgovanja ženama i devojčicama, koje često završe kao žrtve seksualne trgovine. Predsednik je istakao i da se Vašington takođe bori protiv širenja virusa HIV i side, od kojih neravnomerno stradaju žene i deca.

XS
SM
MD
LG