Linkovi

Novi anti-teroristički zakon u Rusiji


U Rusiji je ove nedelje stupio na snagu novi anti-teroristički zakon, koji, izmedju ostalog, dozvoljava vojsci da otvori vatru na putničke avione ili brodove koje su oteli teroristi. Zakonom se odobrava pregovaranje sa teroristima koji su uzeli taoce, ali se zabranjuje razmatranje njihovih političkih zahteva. Kako iz Moskve javlja dopisnik Glasa Amerike, Lisa Mek Adams, novi zakon naišao je na pomešane reakcije.

Novi anti-teroristički zakon odobren je u svojoj prvoj verziji samo tri meseca posle terorističkog napada na školu u Beslanu, u septembru 2004. godine, u kome je stradalo više od 330 talaca, pretežno dece. Medjutim, zakon je bio blokiran u parlamentu više od godinu dana budući da su ga energično kritikovale organizacije za zaštitu ljudskih prava i Kremlj, zbog brige da bi mogao da ugrozi gradjanske slobode i da previše ovlašćenja policiji i službama bezbednosti.

Neki i danas izražavaju zabrinutost zbog toga, kao i sumnju da li će novi zakon zaista biti efikasan u borbi protiv terorizma, koji predsednik Vladimir Putin naziva pošašću 21. veka.

Nezavisni vojni ekspert Aleksandar Golc je medju kritičarima novog zakona, za koji smatra da je previše birokratske prirode i da ne pruža konkretnu definiciju terorističkog akta.

Golc kaže da, prema njegovom mišljenju, novi zakon takodje ne donosi stvarne mehanizme odupiranja terorizmu.

Druig, kao što je nezavisni politički analitičar Anton Oreh tvrde da neće biti dovooljno vremena da se obore avioni za koje se sumnja da su ih oteli teroristi, i podseća da su glavne civilne mete, kao što je Kremlj, udaljene svega nekoliko minuta avionom od moskovskih aerodroma. On ukazuje da isto važi za Sankt Petersburg, grad sa velikim kulturnim blagom.

Stoga, kako je Oreh izjavio za moskovski radio «Ruski eho», veća pažnja treba da bude usmerena na preventivne anti-terorističke metode, umesto na defanzivne borbene akcije.

No, član Odbora za bezbednost u ruskoj Dumi, Genadij Gudkov, veruje da će novi zakon Rusiju učiniti bezbednijom.

Gudkov ističe da je zadatak svakog zakona da stvori odredjene uslove, dok ostatak, kako kaže, zavisi od njegovog ispravnog sprovodjenja.

Drugi zakonodavci koji podržavaju politiku Kremlja pohvalili su zakon zato što je uveo element lične odgovornosti za zvaničnike koji rukovode anti-terorističkim operacijama, a za koji kažu da je nedostajao u Beslanu. Oni takodje tvrde da novi ruski zakon ograničava gradjanska prava u manjoj meri nego slični zakoni na Zapadu.

Dodajmo i da je Savet Evrope ranije nagovestio da bi mogao da analizira pitanje da li je novi ruski anti-teroristički zakon – kako je rečeno - «neustavan».

XS
SM
MD
LG