Linkovi

Pregled pisanja američke štampe


Posle 78. noći dodele “Oskara”, prirodno je da u današnjim izdanjima američkih štampanih medija nema jedne naslovne stranice na kojoj udarno mesto ne zauzimaju odluke holivudskih žirija. Međutim, takođe nema stranice – od lokalnih listova na jugu, sve do njujorškog i losanđeleskog “Tajmsa”, na kojoj istaknuto mesto i prostor ne zauzima vest o najnovijem događaju u telefonskoj idustriji.

Telefonski gigant “AT&T” za sumu od 67 milijardi dolara, najavljuje kupovinu telefonske “Korporaciju Bel Saut”, čime bi preuzeo ne samo kontrolu nad kompanijom bežičnih telefona “Singular”, nego stekao dominaciju nad telefonijom u 22 američke države. Udruženja potrošača vide celu transakciju kao krupan korak prema monopolu, odnosno onome što je država 1984, razbijanjem monopola koji je “AT&T” uspostavio, odnosno podelom te kompanije na sedam manjih, htela da spreči. Nekadašnjih sedam bi se ovom transakcijom pretvorilo u tri, a novi gigant bi kontrolisao više od četvrt miliona radnih mesta i 70 miliona telefonskih linija. Da bi se sve to i ostvarilo, čeka se pristanak vlade i vlasnika deonica.

Misisipi pres” izveštava da je konfederativna armija odnela pobedu već desetu godinu uzastopce. “Otprilike 75 vojnika u plavim i sivim uniformama iskoračili su ovog vikenda sa stranica istorije da bi podučili i zabavili.” Gotovo 450 gledalaca se okupilo u Gradskom parku u Lusdejlu, da bi videlo desetu godišnju dramatizaciju jedne bitke iz američkog građanskog rata. Naravno, da bi južnjačka publika više uživala, bitka je bila “izrežirana”, odnosno Južnjaci su ovog puta bili uspešniji nego što je to istorija zabeležila, a “Misisipi pres” podseća da se na tom području svake godine priređuju desetine sličnih “poučnih i edukativnih” dramatizacija.

Njujorški “Tajms” piše o pregovorima, ali ne političkim nego, kako se ističe, “kulturnim”, koji “predstavljaju redak i javni znak napretka na spornom južnom delu Menhetna”. Reč je o takozvanoj “nultoj tački”, prostoru na kojem su se do 11. septembra pre pet godina, uzdizale dve kule Svetskog trgovinskog centra, a oko čijeg budućeg izgleda – i funkcije – koplja lome urbanisti, arhitekte, finansijeri, političari, rođaci žrtava… da nabrojimo samo neke od umešanih strana. “Kulturni sporazum”, koji su sklopili umetnica Dženi Holcer i investitor Leri Silverstajn, obuhvata “umetničko delo” koje se sastoji od elektronskog pokretnog teksta koji će se kretati duž zida u lobiju prvog novog objekta koji se gradi na tom mestu, poznatog kao Svetski trgovinski centar broj 7, čije se zvanično otvaranje očekuje u maju. Tekst će se sastojati od poetskih i proznih odlomaka desetina poznatih autora, a jedan elektronski “krug”, kako piše njujorški “Tajms”, trajaće najmanje osam časova.

XS
SM
MD
LG