Linkovi

SAD neće podržati organizacije i pojedince koji šire nacionalističke poruke


Američki ambasador u Beogradu Majkl Polit izjavio je da SAD neće podržati organizacije, ni pojedince koji šire nacionalističke poruke kao što su pozivi radikala haškim optuženicima da se ne predaju Tribunalu.

Sjedinjene Države imaju čvrst stav da će raditi samo sa onim organizacijama, pojedincima i opštinama koje su posvećene demokratskim reformama, ekonomskom razvoju, otvorenosti ka Evropi, vladavini prava i koje predstavljau sve što Srbija treba da prođe na putu tranzicije. Demonstracije poput onih koje smo nedavno videli u centru Beograda, koje su primer podsticanja na mržnju i predrasude, ne predstavljaju ono što mi verujemo da je prava priroda dobrih ljudi ove zemlje, rekao je ambasador Polt, odgovarajući na pitanje o američkoj podršci eventualnoj vladi u kojoj bi učestvovala Srpska radikalna stranka.

A zvaničnici vlasti u Beogradu razgovarali su sa još jednim stranim gostom o budućnosti Kosova. Ovog puta taj gost bio je predsednik Narodnog sobranja Bugarske Georgi Pirinski koji je izjavio da se trajno i stabilno rešenje pitanja Kosova može postići ozbiljnim političkim dijalogom koji bi garantovao bezbednost u čitavom regionu. Njegov domaćin, predsednik Parlamenta državne zajednice Zoran Šami izjavio je da je u razgovoru postignuta saglasnost da se do rešenja pitanja Kosova mora doći dugotrajnim i strpljivim razgovorima Beograda i Prištine uz neophodnu pomoć međunarodne zajednice i da ne bi bilo dobro nametanje ekstremnih rešenja.

Georgi Pirinski i šef diplomatije državne zajednice Vuk Drašković takođe su razgovarali o budućem statusu Kosova i mogućim posledicama rešavanja tog pitanja na stabilnost regiona.


XS
SM
MD
LG