Linkovi

Počeo skup stručnjaka za ptičiji grip


Grupa od 30 stručnjaka danas je u Ženevi počela sastanak o uspostavljanju plana borbe u slučaju da visoko patogeni virus H5N1 ptičijeg gripa izazove pandemiju.

"Dogadjaji poslednjih nedelja opravdavaju naše strepnje", izjavila je koordinator borbe protiv ptičijeg gripa Margaret Čen, koja je otvorila trodnevni skup iza zatvorenih vrata u sedištu Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

"Virus H5N1 pogodio je divlje i domaće ptice u 17 zemalja Afrike, Azije, Evrope i Bliskog istoka", rekla je Margaret Čen.

Stručnjaci treba na sastanku da utvrde "protokol za brzo reagovanje u slučaju pandemije gripa", posle čega taj plan treba da bude predstavljen državama članicama SZO.

Na skupu učestvuju virusolozi, epidemiolozi i drugi specijalisti iz američkog Centra za kontrolu infektivnih bolesti u Atlanti i evropskog Centra za prevenciju i kontrolu bolestu, čije je sedište u Stokholmu.

Zaključci sastanka biće poznati javnosti tek 15. marta, izjavio je portparol SZO Dik Tompson. Nacrt protokola predstavljen je prvi put na medjunarodnoj konferenciji o ptičijem gripu 12. januara u Tokiju.

Jedan od ciljeva protokola jeste bolje otkrivanje prvih znakova mutacije virusa H5N1 ptičijeg gripa. Od virusa H5N1 94 osobe su umrle od 2003. godine.


XS
SM
MD
LG