Linkovi

U Hong Kongu jedna osoba umrla od ptičijeg gripa


Kineski zvaničnici potvrdili su da je 32-godišnji stanovnik grada Guangčou, nedaleko od Hong Konga, umro od posledica virusa ptičijeg gripa. Pacijent je primljen u bolnicu u Guangčou sa simptomima upale pluća i jakom groznicom 22. februara a umro je 2. marta.

"Pacijent je, potvrđeno je, imao ptičiji grip. Dakle, ne radi se o sumnjama nego o zvaničnoj potvrdi ", izjavio je za hongkongssku televiziju drektor Instituta za plućne bolesti u tom gradu Čung Nanšan.

On je potvrdio da je devojka preminulog takođe bolesna, ali da nema simptome ptičijeg gripa kao ni drugi ljudi koji su dolazili u bliži kontakt sa preminulim.

U kineskom ministarstvo zdravlja nije danas bilo komentara o tom slučaju kao ni u Odeljenju za zdravstvo oblasti Guandong provincije u kojoj se nalazi milionski grad Guangčou.

Nova četiri slučaja ptičjeg gripa u Švajcarskoj

Još četiri ptice zaražene virusom ptičijeg gripa pronađene su u blizini grada Stekborn u kantonu Turgao i u kantonu Cirih u Švajcarskoj, zaopštila je Savezna veterinarska ustanova te zemlje.

Virus je pronađen kod dve uginule patke u okolini Stekborna, a mrtva liska zaražena sa H5N1 takođe je pronađena u kantonu Turgao koji se nalazi uz granicu sa Nemačkom. Mrtva liska zaražena ptičijim gripom pronađena je i u ciriškom kantonu.

Sa ova četiri nova slučaja u Švajcarskoj je otkriveno ukupno 11 slučajeva ptica zaraženih ptičijim gripom. Uzorci uginulih ptica poslati su na dodatno testiranje u laboratoriju u Vejbridžu u Velikoj Britaniji. Konačnih rezultati bi, prema rečima zvaničnika iz veterinarske ustanove, trebalo da stignu tek za nekoliko nedelja.


XS
SM
MD
LG