Linkovi

Iran upozorio da će punim kapacitetom nastaviti da obogaćuje uranijum


Iran upozorio da će punim kapacitetom nastaviti da obogaćuje uranijum

Iran je upozorio da će punim kapacitetom nastaviti da obogaćuje uranijum ukoliko Savet bezbednosti Ujedinjenih Nacija preduzme akciju povodom njegovog nuklarnog programa. Iranski glavni pregovarač Ali Laridžani izjavio je da su nuklearna istraživanja i razvoj u nacionalnom interesu njegove zemlje. Portparol iranskog ministarstva inostranih poslova Hamid Reza Asefi rekao je da će sastanak Medjunarodne agencije za atomsku energiju o Iranu, u ponedeljak, pokazati da li suodluke agencije bazirane na politici. Državni sekretar Kondoliza Rajs izjavila je juče da Savet bezbednosti verovatno neće odmah uvesti sankcije Iranu, ali je dodala da će Savet imati ozbiljnu diskusiju o tome kakvi će biti dalji koraci.

Olmert: Greška za Rusiju što razgovara sa liderima ekstremističke grupe Hamas

Vršilac dužnosti izraelskog premijera Ehud Olmert izjavio je da je greška za Rusiju što razgovara sa liderima ekstremističke grupe Hamas. Olmert je rekao ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u telefonskom razgovoru da bi razgovori u Moskvi mogli da ohrabre Hamas da ne izmeni svoju platformu, koja poziva na uništenje Izraela. Predsednik Putin je o tome razgovarao sa predsednikom Bušom, koji je istakao da je od velike važnosti da Hamas prizna Izrael i prekine nasilj, korake koje je Hamas odbio da preduzme, u razgovoru sa ruskim zvaničnicima tokom ovog vikenda. Zvaničnici Hamasa sastali su se u Moskvi sa ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovim i patrijarhom Aleksejem Drugim. Izraelski mediji su, inače, javili da premijer Olmert planira još jedno jednostrano povlačenje nekih naselja na Zapadnoj obali, ukoliko njegova partija Kadima pobedi na izborima krajem meseca.

Francuski predsednik Žak Širak pozvao na toleranciju

Francuski predsednik Žak Širak pozvao je na toleranciju kako bi se sprečili kulturni nesporazumi, u prvom obraćanju jednog stranog lidera saudijskoj savetodavnoj skupštini. Širak je govoreći u Madžlisu u Rijadu, čijih 150 članova imenuje saudijski monarh, izjavio da bi ljudi trebalo da poštuju različitosti kako bi se sprečilo ponavljanje nasilnih protesta širom muslimanskog sveta nakon što je prorok Muhamed prikazan kao terorista na karikaturama koje su objavljee u Evropi. Francuski predsednik je takodje izrazio podršku Saudijskoj Arabiji u borbi protiv terorizma. On je dodao da Iran još uvek ima šansu da obnovi suspenziju obogaćivanja uranijuma kako bi se smanjila medjunarodna napetost oko njegovog nuklearnog programa.

Savet za medjunarodne odnose: Odnosi Rusije SAD kreću pogrešnim pravcem

Ugledna nevladina organizacija «Savet za medjunarodne odnose» u svom izveštaju objavljenom danas navodi da je jasno da se, u odnosima sa Rusijom, SAD kreću pogrešnim pravcem i da strateško partnerstvo dve zemlje više nije realno, pošto je njihova saradnja postala izuzetak, a ne pravilo. U izveštaju se kritikuje ruski predsednik Vladimir Putin zbog odustajanja od demokratskih sloboda i zbog korišćenja energetskih resursa kao političkog oružja. «Savet za medjunarodn odnose» ipak preporučuje administraciji da nastavi saradnju sa Rusijom u ključnim pitanjima, poput iranskog nuklearnog programa i bliskoistočnog mirovnog procesa, kao i da nastavi da podržava organizacije koje se zalažu za slobodne i pravične izbore u Rusiji 2007. i 2008. godine.


XS
SM
MD
LG