Linkovi

Mušaraf zadovoljan nedavnom posetom Buša njegovoj zemlji


Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf izjavio je da je veoma zadovoljan nedavnom posetom predsednika Džordža Buša njegovoj zemlji. U intervjuu za mrežu CNN Mušaraf je naveo da je predsednik Buš bio otvoren u pogledu potreba Pakistana za nuklearnom energijom. Tokom posete predsednika Buša južnoj Aziji, sa koje se vratio jutros, SAD i Indija su postigle konačan dogovor o važnom sporazumu o saradnji u oblasti mirnodopske upotrebe nuklearne energije. Medjutim, slični razgvori za sada nisu vodjeni sa Pakistanom, a predsednik Mušaraf je rekao da razume da u toj oblasti SAD imaju drugačiji pristup prema njegovoj zemlji.

Pakistanska vojska je tokom protekle noći nastavila sa operacijama protiv ekstremista u polu-autonomnoj plemenskoj oblasti Vaziristan, na granici sa Avganistanom. Portparol pakistanske vojske, general-major Šaukat Sultan, izjavio je da je u borbama poginulo preko 50 ljudi, uključujući 46 ekstremista i pet pakistanskih vojnika.

«U dve akcije ekstremisti su izgubili 21-og borca, u Mir Aliju, i 25 boraca u Miran Šahu. Bezbednosne snage su u oba skoba izgubile pet pripadnika.»

On je dodao da je do sukoba došlo juče pošto su ekstremisti izvršili raketne napade na pakistanske jedinice i zauzeli nekoliko vojnih objekata. Do tog napada je došlo samo dva dana pošto su pakistanske jedinice uništile kamp za obuku ekstremista u blizini avganistanske granice, pri čemu je ubijeno preko 40 stranih i domaćih boraca.

XS
SM
MD
LG