Linkovi

Predsednik Džordž Buš: Saradnja sa Pakistanom ključna u borbi protiv terorizma


Predsednik Buš i pakistanski predsednik Pervez Mušaraf izjavili su da su njihove zemlje «ujedinjene u borbi protiv terorizma» i naglasili da očekuju eru pojačane saradnje.

Predsednik Buš izjavio je da je saradnja SAD sa Pakistanom ključna u ratu proti terorizma.

«Predsednik Mušaraf je, posle 11. septembra, doneo smelu odluku za svoj narod i za mir, kada je Pakistan odlučio da se bori protiv terorista.»

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Buš je istakao da pakistanske snage tragaju za liderima Al-Kaide u oblastima duž granicu sa Avganistanom. Islamski ekstremisti i dalje su aktivni u Pakistanu uprkos tome što su vlasti uhapsile na desetine ljudi, ali Buš kaže da je uveren da se Mušaraf snažno angažuje u borbi protiv terora.

«Jedan od zadataka moje posete bio je da utvrdim da li je predsednik i danas tako rešen da teroriste privede pravdi kao što je bio ranije, i zaključio sam da jeste.»

Medjutim, pozicija koju je zauzeo Mušaraf ima mnogo kritičara u Pakistanu. Ekstremisti su više puta pokušali da ga likvidiraju, a protiv predsednika su u više navrata organizovani ulični protesti. U četvrtak, dan pre dolaska predsednika Buša, jedan američki diplomata i troje Pakistanaca poginuli su u eksploziji automobila-bombe ispred američkog konzulata u Karačiju. Predsednik Mušaraf je rekao da žali zbog tog dogadjaja, ali da neće dozvoliti da ga taj napad pokoleba.

«Namere Pakistana i moje namere su kristalno jasne – mi želimo snažno partnerstvo sa SAD u borbi protiv terorizma».

Predsednik Buš morao je da uspostavi delikatnu ravnotežu, i s jedne strane pohvali saradnju Pakistana u borbi protiv terora a sa druge strane podstakne Mušarafa da u većoj meri sprovodi demokratske reforme. General Mušaraf, koji je pre sedam godina došao na vlast putem mirnog vojnog puča, još nije odustao od svog položaja glavnokomandujućeg, iako je prvobitno obećao da će to učiniti. Kada ga je jedan novinar pitao o njegovoj posvećenosti reformama, pakistanski predsednik je prešao u defanzivu, i govorio o radjanju demokratskih institucija u Pakistanu.

«Mi smo u Pakistan uveli duh demokratije, sve je to učinjeno sada, a nikada ranije nije postojalo».

Na dnevnom redu razgovora bile su i nuklearne ambicije Irana, pakistanska potražnja za električnom energijom, napori da se unaprede odnosi Pakistana i Indije, i da se razreši dugogodišnji spor dva suseda oko regona Kašmira. Predsednik Buš rekao je da veruje da će napori koje ulažu Mušaraf i indijski premijer Manmohan Sing da ublaže tenzije na kraju biti uspešni.

«Najbolji način da se reši pitanje Kašmira je da lideri obe zemlje aktivno preuzmu vodeću ulogu. To je tačno ono što čini predsednik Mušaraf, a premijer Sing me je uverio da i sam želi isto».

Pakistan je poslednja stanica predsednikove turneje po Južnoj Aziji, a poseti Islamabadu prethodili su Bušov trodnevni boravak u Nju Delhiju i kratka nenajavljena poseta Avganistanu.


XS
SM
MD
LG