Linkovi

Sjedinjene Države preusmeravaju pomoć sa Evrope na zemlje u razvoju


Sjedinjene Države su najveći davalac pomoći inostranstvu na svetu, a u proteklih šest godina su udvostručile međunarodnu pomoć za razvoj. Istovremeno, Sjedinjene Države menjaju raspodelu te pomoći, preusmeravajući je sa Evrope na zemlje u razvoju.

Prestanak sovjetske vojne opasnosti u Evropi je stvorio nove geopolitičke realnosti, kaže bivši šef američke Agencije za međunarodni razvoj, Endru Netsios.

«Za vreme hladnog rata, izgledalo je da su vitalni interesi Sjedinjenih Država u Evropi, zbog čega smo toliko novca trošili na građenje savezništva u NATO-u, obuku naših oružanih snaga sa našim saveznicima u Evropi, jer je glavni cilj Sovjetskog Saveza bio da ili neutrališe Evropu, ili da je zastraši», kaže Netsios.

Povećana opasnost od terorizma je navela Sjedinjene Države da preusmere fokus svoje nacionalne bezbednosti na treći svet, tvrdi Netsios.

«Realnu opasnost za Sjedinjene Države sada predstavljaju pretnje koje nisu zasnovane na naciji: to su narko-karteli, povezani sa terorističkim mrežama, koje su povezane sa ilegalnim međunarodnim tržištima oružja, koja su pak povezana sa krugovima koji se bave pranjem novca i trgovinom ljudima», kaže Netsios.

Promena vitalnih interesa Sjedinjenih Država je dovela do preusmeravanja američke pomoći inostranstvu, zaključuje bivši šef Agencije za međunarodni razvoj.

Kao predsednik Pododbora za međunarodnu pomoć Predstavničkog doma, kongresmen Džim Kolbi, republikanac iz Arizone, igra ključnu ulogu u finansiranju najvećeg dela američkih programa pomoći. Pojavivši se zajedno sa Netsiosom u Savetu za inostranu politiku u Vašingtonu, Kolbi je rekao da dalje održavanje budžeta za međunarodnu pomoć predstavlja – kako se izrazio – «sve veći izazov».

«Ulazimo u period određenih teškoća kada je reč o pomoći inostranstvu. Postoji nekakva istrošenost – ili zamor – koji primećujem u Kongresu, u pogledu izdvajanja novca za zemlje kao što su Avganistan ili Irak», kaže Kolbi.

Najefikasniji i najodrživiji oblik pomoći inostranstvu, prema kongresmenu Kolbiju, jeste pomoć stranim zemljama da transformišu svoju ekonomiju i razviju trgovinske mogućnosti.

Budžet za međunarodnu pomoć Sjedinjenih Država za razvoj se u proteklih šest godina udvostručio. 2004. godine je dostigao 15 milijardi i 400 miliona dolara – što je 1 odsto ukupnog američkog budžeta.

Tokom istog perioda, prema proceni Državnog sekretarijata, Amerika je privatno poklonila 34 milijarde dolara inostrane pomoći i dobrotvornih priloga, što je više nego dvostruko u odnosu na zvaničnu pomoć Sjedinjenih Država inostranstvu.

XS
SM
MD
LG