Linkovi

Propali pregovori Irana i Evropske unije


Razgovori izmedju evropskih pregovarača i Irana oko kontroverznog nuklearnog programa Teherana prekinuti bez postizanja sporazuma. Evropski zvaničnici kažu da su razgovori bili konstruktivni ali Iran nije bio spreman da obustavi delove svog programa koji se mogu iskoristiti za proizvodnju atomskog oružja.

Nemački ministar inostranih poslova, Valter Štajnmajer, podvukao je da EU insistira da Iran mora da suspenduje aktivnosti obogaćivanja uranijuma pre daljih razgovora. Prema njegovim rečima, Iran nije bio spreman za to, i sastanak je naglo završen. Evropljani kažu da je preostalo sasvim malo vremena da Iran pristane na kompromis, pre nego što se Medjunarodna agencija za atomsku energiju sastane kasnije u toku nedelje, da bi razmatrala pitanje nuklearnog programa Teherana.

Metju Boland, portparol američke misije u agenciji, izjavio je za Glas Amerike da, prema podacima iz poverljivog izveštaja Medjunarodne agnecije koji je dostavljen diplomatama, Iran ne odustaje od planova da proizvede nuklearno oružje.

«U izveštaju se jasno navodi da Iran ne preduzima ni jedan od koraka koje je upravni odbor agencije zahtevao u rezoluciji donetoj 4. februara. Iran nije obustavio sve aktivnosti vezane za obogaćivanje uranijuma, i njegove centrifuge za obogaćivanje uranijuma rade. Iran ne saradjuje u potpunosti sa agencijom i nije razrešio nijedan od ključnih problema. U izveštaju se ističe da, posle tri godine intenzivnih napora medjunarodnih inspektora, agencija za atomsku energiju ne može da potvrdi da iranski nuklearni program ima mirnodopsku namenu»

Iran tvrdi da je njegov nuklearni program isključivo civilne prirode, i da bi bilo kakva akcija Saveta bezbednosti UN-a, kao što je uvodjenje sankcija, značila kraj diplomatskih nastojanja da se spor reši. Upravni odbor Medjunarodne agencije za atomsku energiju mogao bi da sledeće nedelje odluči da slučaj preda Savetu bezbednosti. No, očekuje se da će pre sednice Agencije za atomsku energiju biti održana još jedna runda sastanka izmedju najviših evropskih zvaničnika i iranskih diplomata, kako bi se načinio poslednji napor da se spasu pregovori.

XS
SM
MD
LG