Linkovi

Energija vetra sve više u upotrebi kao alternativni izvor


Dok Amerikanci tragaju za alternativnim izvorima električne energije koji ne zagadjuju životnu sredinu, širom Amerike počele su da niču – vetrenjače.

Brdoviti predeli u nekoliko delova Kalifornije uključujuči i Tehačapi, u pustinji severoistočno od Los Andjelesa, danas su prošarani turbinama na vetar. Industrija energije vetra je, kada je reč o SAD, nastali u Kaliforniji, ali prema proceni Američkog udruženja za energiju vetra, 16 drugih država, od Severne Dakote do Kanzasa, imaju veći potencijal. Teksas je danas druga država u SAD po proizvodnji struje na vetar.

Medjutim, predstavnici Asocijacije ističu da je taj izvor energije u velikoj meri neiskorišćen, i da obezbedjuje manje od jednog procenta ukupno proizvedene struje u SAD. Nasuprot tome, Danska, na primer, 20% svoje električne energije dobija zahvaljujući vetru. Linda Vajt iz «Kern» asocijacije za energiju vetra, sa sedištem u Tehačapiju, kaže da alternativni izvori energije mogu da dopune sve manje zalihe uglja, nafte i prirodnog gasa, koji su glavni izvor električne energije u Sjedinjenim državama.

«Sve dok postoji vetar, voda ili sunce, imaćemo na raspolaganju te resurse koji se sami obnavljaju. Zato mislim da, ako bismo te izvore koristili više, ili ako bismo u sadašnju proizvodnju energije uključili više obnovljivih, alternativnih izvora, to bi produžilo korišćenje goriva kao što su ugalj i nafta, čije su zalihe ipak ograničene.»

Povlastice koje je vlada odobrila u državama kao što je Kalifornija podstiču upotrebu obnovljivih izvora energije. Ed Dagan iz kompanije Oak Creek Energy Systems kaže da bi, uz bolje planiranje, kompanije za proizvodnju električne energije mogle da efikasnije koriste postojeću energiju.

«Po vetrovitom danu možda možete da zaustavite vodu iza brane i uštedite tu energiju za dane kada vetar ne duva. Ili možete da isključite generatore koji rade na gas i koristite ih kada je vrućina i kada su svi rashladni uredjaji u Los Andjelesu uključeni.»

Industrija energije vetra tek treba da ubedi Amerikance u prednosti tog izvora. Neki stanovnici žale se da visoki tornjevi kvare izgled pejsaža, a borci za zaštitu prirode ukazuju da su vetrenjače opasne za ptice. To je veći problem u severnoj Kaliforniji, koja se nalazi na putanji seobe ptica. Reagujući na primedbe ekologa, vlasnici vetrenjača pristali su da privremeno isključe neke od turbina za vreme ovogodišnje zimske seobe ptica.

XS
SM
MD
LG