Linkovi

Prva pojava ptičijeg gripa u gradskom području


Vlasti savezne pokrajine Baden-Virtemberg na jugu Nemačke potvrdile su da je uginula divlja patka pronađena u Manhajmu bila zaražena virusom ptičijeg gripa
H5N1.

To je prvi put da je od ptičijeg gripa obolela divlja ptica pronadjena u jednom od velikih nemačkih gradova. U okolini mesta na kojem je pronađena uginula ptica, u međuvremenu je prostor u prečniku od tri kilometra bio potpuno zatvoren za
korišćnje. Da bi se izbeglo stvaranje panike među građanima, tek sutra će biti saopšteno gde je tačno pronađena zaražena životinja.

Prostor koji se, prema navodima vlasti, nalazi pod prismotrom daleko je veći i obuhvata tri okruga u Baden-Virtembergu i susednim federalnim jedinicama Hesen i Rajnland-Pfalc.

Tokom prepodneva je saopšteno da su dva nova slučaja ptičijeg gripa kod divljih ptica registrovana u saveznoj pokrajini Brandenburg, a jedan od njih u Vandlicu, u neposrednoj blizini glavnog grada Nemačke, Berlina.

Za vikend će u Nemačkoj na snagu stupiti još oštrije mere zaštite od ptičijeg gripa. Vlasnici će mačke i pse moći da šetaju isključivo na uzici, a na poljoprivrednim dobrima će ulazak u štale biti zabranjan svima koji tamo ne rade.

Na ostrvu Rigen u Baltičkom moru, gde su pre dve i po sedmice pronađene prve uginule ptice zaražene ptičijim gripom, stanje se normalizuje, iako je broj do sada pronađenih uginulih ptica premašio 2.000. Danas je počelo i povlačenje vojnika Bundesvera koji su proteklih dana pomagali lokalnim vlastima u teškoj situaciji.

Uginule divlje ptice pronađene su za sada u pet saveznih pokrajina - u Meklenburgu-Predpomeraniji, Brandenburgu i Šlezvig-Holštajnu na severu, kao i u Baden-Virtenbergu i Bavarskoj na jugu zemlje. U oko 140 slučajeva potvrđeno je prisustvo takozvanog "agresivnog azijskog virusa" H5N1.

Uginula mačka zaražena ptičijim gripom, koja je na Rigenu pronađena u utorak, ostala je jedini slučaj zaraze među sisarima. U Nemačkoj do sada takođe nije zabeležen nijedan slučaj zaraze među domaćom živinom, za koju već dve nedelje važi zabrana držanja na otvorenom.

XS
SM
MD
LG