Linkovi

Predsednici bloka za zajedničku državu ozvaničili početak kampanje za referendum


Socijalistička narodna partija, Narodna stranka, Demokratska srpska stranka i Srpska narodna stranka ozvaničili su danas početak kampanje uoči referenduma o državnom statusu Crne Gore koji je zakazan za 21. maj.

Lideri ovih partija Predrag Bulatović, Predrag Popović, Ranko Kadić i Andrija Mandić najavili su da će im se narednih dana priključiti i druge političke snage i nevladine organizacije koje se zalažu za očuvanje Državne zajednice.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, lider SNP-a Predrag Bulatović poručio je da opoziciji nije potrebno angažovanje političara iz Srbije u referendumskoj kampanji i da su političke snage iz bloka za zajedničku državu u Crnoj Gori spremne da iznesu ovu kampanju.

Bulatović je rekao da se rezultat referenduma mora poštovati, što znači da će pobjednik, odnosno gubitnik biti ona strana na kojoj bude jedan glas više ili manje od većine od 55 odsto izašlih birača.

Nevladina organizacija Građanska alternativa podnijela je Ustavnom sudu predlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti Zakona o referendumu o državno-pravnom statusu Crne Gore, koji je usvojio parlament. Ocjenjuje se neustavnom zakonska odredba da je odluka validna ako za opciju "da" glasa 55 odsto od broja izašlih birača. "Taj član Zakona nije u saglasnosti sa Ustavom kojim je predviđena sloboda i jednakost građana, kao i sa međunarodnim konvencijama", kaže se u inicijativi Građanske alternative.

Zamjenik šefa diplomatije Srbije i Crne Gore Predrag Bošković ocijenio je da ne bi trebalo da dođe do opstrukcija i problema u funkcionisanju instistucija Državne zajednice do crnogorskog referenduma.

“Spremni smo da ispunjavamo sve one obaveze koje se tiču evropskih integracija, ali svakako da ćemo posebnu pažnju pokloniti referendumu koji će se održati 21. maja”, rekao je Bošković.

XS
SM
MD
LG