Linkovi

Petersen: Masovni egzodus Srba sa Kosova bio bi veliki korak unazad


U intervjuu za Glas Amerike, Petersen je apelovao na albanske političare na Kosovu da obrate pažnju na srpsku manjinu. Danski diplomata je podsetio na vreme kada je pre 10 godina bio u Sarajevu i kada su neposredno posle Dejtonskog sporazuma, hiljde Srba počele da napuštraju Sarajevo. Sličan egzodus se dogodio i u Prištini juna 1999.ukazuje Petersen, kada su snage Nato-a potisnule srpske trupe sa Kosova.

To se desilo dva puta posle postizanja mirovnog sporazuma. Iseljavanja i raseljavanja stanovništva se ne smeju ponoviti“, rekao je Petersen i dodao da se egzodus može izbeći, ali da Albanci moraju čvrsto pokazati manjinama da su dobrodošli na Kosovu i da će imati sigurnu budućnost.

Bila bi to tragedija i ogroman neuspeh međunarodne zajednice, a politički, gledano, veliko nazadovanje za Srbiju, Kosovo i ceo region“, smatra Petersen.

Administrator UN zamera albanskim političarima što ne čine dovoljno da pruže sigurnost srpskoj manjini i napomenuo da je uznemirenost srpske manjine porasla posle nagoveštaja ambasada zapadnih zemalja da će ishod pregovora biti nezavisnost Kosova.

To naravno podstiče strahovanja i zabrinutost kod mnogih Srba koji nisu sigurni da će na kraju procesa Beograd moći da zaštititi njihovu budućnost“, rekao je Soren Jesen Petersen i dodao da su ključna pitanje o kojima se razgovara decentralizacija Kosova, seoska i gradska samouprava, mere koje imaju za cilj da se pronađe rešenje za probleme sa kojima se suočavaju ne- Albanci na Kosovu.

XS
SM
MD
LG