Linkovi

Buš: SAD i Indija nikada nisu bile bliže - partnerstvo korisno za ceo svet


Predsednik Buš je rekao da Sjedinjene Države i Indija nikada nisu bile bliže i da to partnerstvo može da bude korisno za ceo svet. Američki predsednik je to istakao u obraćanju indijskom narodu u Nju Delhiju, na završetku trodnevne posete Indiji. Predsednik Buš je rekao da je ovo istorijski period američko-indijskih odnosa koji izlaze iz prošlsti opterećene problemima.

«Indija u 21. veku je prirodni partner Sjedinjenih Država, jer imamo bratski odnos prema ljudskoj slobodi.»

U govoru koji je održao u istorijskoj njudelhijskoj tvrđavi, predsednik Buš je pomenuo decenije hladnoratovske zategnutosti između najmoćnije i najveće demokratske države na svetu. On je istakao da bi partnerstvo Sjedinjenih Država i Indije koje se uobličuje, moglo da bude sila dobra u svetu.

«Tokom niza godina, Sjedinjene Države i Indija su bile razdvojene rivalstvom koje je delilo svet. To se promenilo. Naše dve demokratije sada ujedinjuju mogućnosti koje mogu da uzdignu naše narode i opasnosti koje mogu da umanje sav naš progres.»

Predsednik je govorio i o sporazumu o mirnodopskoj nuklearnoj saradnji koji je završen tokom njegovog boravka u Indiji. Prema odredbama tog sporazuma, Sjedinjene Države će obezbeđivati nuklearnu tehnologiju i gorivo za indijski mirnodopski energetski program. Istovremeno, Indija – koja nije potpisnica sporazuma o neširenju nuklearnog oružja – omogućiće međunarodnu kontrolu tog programa.

«Primenom najsavršenije tehnologije i međunarodnih standarda na indijski mirnodopski program, povećaćemo bezbednost i smanjiti opasnost od širenja nuklearnog oružja. Pomažući Indiji da zadovolji svoje energetske potrebe, smanjićemo pritisak na cenu fosilnog goriva za potrošače u Indiji i Americi.»

Predsednik Buš je nešto ranije posetio Hajderabad, centar visoke tehnologije u Indiji, gde je obišao jednu poljoprivrednu školu i razgovarao sa grupom mladih poslovnih ljudi. Tokom boravka američkog predsednika u Hajderabadu, na ulicama su protestovale hiljade muslimana.

Pojedini demonstranti su nosili plakate sa likom vođe Al kaide Osame bin Ladena. Demonstranti su se povremeno sukobljavali sa policijom koja je morala da upotrebi suzavac. Istovremeno, na severu Indije, u gradu Laknovu, izbili su neredi kada su desetine naoružanih muslimana pokušale da nateraju Induse da u znak protesta zbog posete američkog predsednika zatvore svoje radnje. Lokalna policija je saopštila da je u neredima poginula jedna osoba, a da je desetak ljudi povređeno.

XS
SM
MD
LG