Linkovi

Laridžani: Teheran planira da o nuklearnom programu razgovara sa EU


Glavni iranski pregovarač, Ali Laridžani, izjavio je da Teheran planira da o svom nuklearnom programu razgovara sa pregovaračima EU iz Britanije, Francuske i Nemačke, dok se bliži rok koji je Zapad odredio za moguće prenošenje iranskog pitanja u nadležnost Saveta bezbednosti.

Najnovija runda pregovora o kompromisnom predlogu Moskve da se iranski uranijum obogaćuje na teritoriji Rusije, završena je kao i sve ostale – bez reči o napretku, osim nagoveštaja da se planiraju dalji razgovori. Medjutim, ovog puta Iran kaže da će se sastati sa zvaničnicima evropske «trojke» - Britanije, Francuske i Nemačke. Laridžani je rekao novinarima u Moskvi da će razgovori biti održani pre narednog ponedeljka, kada ističe rok da Medjunarodna agencija za atomsku energiju preda iranski slučaj Savetu bezbednosti koji bi mogao da uvede sankcije Teheranu.

Nikolaj Zlobin je direktor programa Institutu za svetsku bezbednost u Moskvi. On predvidja da će se iranski razgovori sa EU nastaviti u istom stilu – bez mnogo suštinskog napretka.

Zlobin je za Glas Amerike izjavio da je, po njegovom mišljenju, glavni cilj Irana da odloži odluku što je moguće duže, i da za to vreme predstavi sebe kao stranu koja pokazuje dobru volju za razgovore. Evropski i američki lideri i sami počinju da podozrevaju isto, ali se mnogi zvaničnici, uključujući i predsednika Buša, i dalje nadaju da će ruski napori da se postigne kompromis uroditi plodom.

Medjutim, iranski pregovarač Laridžani je oštro kritikovao SAD, rekavši da insistiranje Vašingtona da Iran prijavi Savetu bezbednosti potkopava ruski kompromisni predlog.

Prema ruskom predlogu, od Irana se traži da odustane od svog prava da obogaćuje uranijum kako bi se ublažila strahovanja Zapada da Teheran to gorivo može da upotrebi za atomsko oružje. Iran poriče da njegov nuklearni program ima druge namene osim mirnodopskih, i odbija da odustane od obogaćivanja uranijuma, što je do sada bila ključna prepreka u razgovorima. Stejt Department smatra da je sama činjenica da Iran obogaćuje uranijum dovoljan razlog da se slučaj preda Savetu bezbednosti. Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je u toku posete Maleziji zadržao svoje tvrde stavove, rekavši da Iran «neće pregovarati o svom neotudjivom pravu na nuklearni program.»

XS
SM
MD
LG