Linkovi

Savetodavni komitet Saveta Evrope objavljuje izveštaj o stanju manjina na Kosovu


U Evropskoj uniji danas naglašavaju da smenu na čelu kosovske vlade treba posmatrati kao "normalan politički proces", uz nadu da to neće imati negativnog uticaja na primenu standarda i tok pregovora o budućnosti Kosova.

U isto vreme, Savetodavni komitet Saveta Evrope objavljuje izveštaj o stanju manjina na Kosovu - u najkraćem stvarno stanje je daleko od proklamovanih načela i normi, upozorava Komitet Saveta Evrope.

Zvaničnici Evropske unije, u reakciji na dolazak Agima Čekua na mesto novog kosovskog premijera ističu kako je reč o "normalnom političkom procesu" uobičajenom za smene na čelu vlada, s tim što se u kosovskom slučaju posebno treba obratiti pažnja da ova smena ne ide na štetu primene evropskih standarda i aktiuelnog procesa pregovora o kosovskoj budućnosti.

Ni poternica za Čekuom, raspisana od strane pravosudnih organa Srbije, na osnovu optužnice za zločine počinjene nad Srbima, se ne čini evropskim zvaničnicima "posebno važan elemenat" u ovom trenutku - za njih će od ključne važnosti biti potezi novog premijera, njegov angažman na konstruktivnom stavu Prištine u toku procesa odredjivanja statusa, dok ocenu o ratnim zločinima prepuštaju Haškom tribunalu.

U odvojenim zbivanjima, na temu Kosova se danas oglasio i Savetodavni komitet Saveta Evrope sa izveštajem o zabrinjavajućem stanju manjina - pored ostalog, sa velikom zabrinutošću se konstatuje da je još uvek oštra netrpeljivost izmedju Albanaca i Srba, što šteti i ostalim zajednicama na Kosovu.

Komitet upozorava da Srbi koji žive izvan područja gde su etnički kompaktni, osećaju da su njihova osnovna ljudska prava ugrožena, medju njima i pravo na slobodno kretanje i izražavanje, što u stopu prati diskriminacija i netolerancija prema pripadnicima manjina. Kada je reč o problemima "održivog povratka", naglašava se realna briga za bezbednost, problemi u vezi sa povratkom imovine, kao i, generalno, sumorna slika ekonomskog stanja i mogućnosti zapošljavanja.

Slabašni pokušaji popravljanja prilika su suočeni sa ograničenim mogućnostima, ali i odsustvom volje lokalnih vlasti da se ozbiljnije bave problemom. Izuzetno slaba karika u gradnji kosovskog društva je sudstvo, dok postojanje paralelnih sistema obrazovanja albanske i srpske dece predstavlja veliki i dugoročan izazov pomirenju i poverenju izmedju dve zajadnice i trajno naglašava podeljenu prirodu kosovskog društva. Uz sve ovo, angažovanje UNMIKA je nedovoljno snažno i nedovoljno brzo, uz zabrinjavajuću praksu da od nekih pitanja, kao što je sudbina Aškalija i egipatske manjine, ruke dižu i UNMIK i lokalne vlasti- kaže se, pored ostalog u izveštaju Savetodavnog komiteta Saveta Evrope.


XS
SM
MD
LG