Linkovi

Sloboda govora u poslednje vreme vrlo zastupljena tema u vestima


Sloboda govora je osnova zapadnog društva, ali urednici novina u Evropi nedavno su saznali da je sloboda govora koncept za koji neki misle da treba da bude organičen. Neredi u većinski muslimanskim zemljama zbog objavljivanja uvredljivih karikatura verske sadržine izazvali su stavove da je reč o debati Zapad protiv ostatka sveta.

Sledećeg meseca, Američka nacionalna radio i TV mreža, poznatija kao Pi-Bi-Es, emitovaće dokumentarni film pod nazivom Genocid nad Jermenima. Dokumentarac će se baviti okolnostima pod kojim je oko milion i 200 hiljada Jermena, koji su tokom i posle Prvog svetskog rata živeli u Otomanskom carstvu - izgubilo život. Među zapadnim istoričarima ubedljivo preovlađuje mišljenje da se radi o prvom genocidu u 20. veku, ali turska Vlada osporava taj zaključak, naglašavajući da se ne radi o istrebljanju jednog naroda po nalogu države, te da se stoga, to ne može smatrati genocidom. Posle dokumenatrnog filma Pi-Bi-Es planira da emituje 25-minutnu panel diskusiju sa dva istoričara koji brane naširoko odbačeno stanovište turske Vlade. Elizabet Čuldžijan (Chouldjian) je član Američkog nacionalog komiteta Jermena, orgnaizacije koji je pozvao PBS da ne emituje panel diskusiju.

«Kako što niko ne bi dao prostora onima koji ne priznaju Holokaust da govore o svojim pogrešnim gledištima na PBS-u, tako niko ne bi trebalo da baca senku na ovo pitanje i obmanjuje gledaoci dovodeći ljude koji su poznati po tome što poriču genocid.»

PBS nije odgovorio na zahteve Glasa Amerike za komentar, ali izjava Elizabet Čuldžijan da ta mreža nikad ne bi dala prostor onima koji poriču stradanje Jevreja, privukla je pažnju nekih ljudi, pre svega u svetlu nedavne osude Dejvida Irvinga. Britanski istoričar osuđen je u Beču na tri godine zatvora zbog kršenja austrijskog zakona koji zabranjuje poricanje Holokausta.

Prema tvrdnjama Roberta Kana, profesora na pravnom fakultetu u Bruklinu, koji je intenzivno pisao o zakonima koji se tiču nepriznavanja Holokausta, sloboda govora na zapadu nije bezuslovno pravo. Ona je ublažena, kako kaže, kompleksnim sistemom zakonske i samo-cenzure, koje gotovo uvek potiču iz istorije društva.

«Postoje neke vrste izražavanja, kao što je paljenje krsta, koje kada imaju nameru da zastraže predstavljaju kršenje zakona. U mnogim državama, pre svega na američkom jugu nije dozvoljeno da na protestima nosite maske. Sva ova pravila u osnovi imaju veze sa ulogom Kju Kluks Klana kroz američku istoriju i imaju tendenciju da pokažu da su društva veoma zabrinuta kada se radi o izražavanju kroz priču o ranijim aktima rasizma, počinjenim u tim društvima».

U međuvremenu, PBS još nije objavio da će otkazati emitovanje panel diskusije, koja je snimljena početkom februara, a trebalo bi da bude prikazana 17. aprila.

XS
SM
MD
LG