Linkovi

Sejdiu zvanično predložio Agima Čekua za mandatara za sastav nove vlade


Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu danas je zvanično predložio nekadašnjeg komandanta Kosovskog zaštitnog korpusa za mandatara za sastav nove vlade, nakon ostavke Bajrama Kosumija.

Iz kabineta predsednika Kosova saopšteno je da je Sejdiu predložio Čekua na osnovu sporazuma o koaliciji Demokratskog saveza Kosova i Alijanse za budućnost Kosova i drugih partnera. Prema saopštenju, Sejdiu je od Čekua zatražio da formira Vladu na osnovu koalicionog sporazuma.

Alijansa za budućnost Kosova saopštila je da se Agim Čeku potvrdio kao lider u svim teškim periodima kroz koje je prolazilo Kosovo, dokazujući opredeljenje i sposobnost za izvršavanje zadataka koji su mu povereni.

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija Marti Ahtisari ocenio je da ostavka Bajrama Kosumija neće uticati na preogovarački proces.

Srpski zvaničnici uzdržano komentarisali kandidaturu Čekua

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je tim povodom da Srbija ne bira predsednika kosovske vlade i ocenio da u ovom regionu nije dobro da bivši ratnici postaju politički lideri :

“Nadam se da kakav god bio izbor kosovskih institucija neće doprineti destabilizaciji čitavog regiona i ugrožavanju srpske etničke zajednice na Kosovu.”

I ministar inostranih poslova Vuk Drašović smatra da je u isključivoj nadležnosti građana Kosova da izaberu premijera, članove Vlade i predsednika Skupštine.

Nevladina organizacija Forum za bezbednost i demokratiju ocenjuje da su pozicije Čekua kod UNMIK-a i međunarodne zajednice veoma dobre i da je Kosovski zaštitni korpus pod njegovom komandom ispunio sve zahteve međunarodne zajednice a da su i poznate sposobnosti Čekua da kontroliše i zauzda najekstremnije albanske nacionaliste.

Biografija kandidata za premijera Kosova Agima Čekua

Kandidat za novog premijera Kosova Agim Čeku rodjen je 1960. godine u selu Ćuška kod Peći. Završio je dve godine na beogradskoj Vojnoj akademiji i školovanje nastavio na Vojnoj akademiji u Zadru. U Školi rezervnih oficira JNA bio je komandir voda od 1984. do 1990. godine, a potom je godinu dana komandovao vodom artiljeraca na Vojnoj akademiji u Zadru.

Kada je počeo rat na prostorima bivše Jugoslavie, u oktobru 1991. priključio se Zboru narodne garde i dobio komandu nad artiljerijskom jedinicom u Zadru, a potom je postao zamenik komandanta borbene divizije.

U februaru 1992. povereno mu je komandovanje Masleničkom borbenom divizijom, a potom i antitenkovskom divizijom i garnizonom u Gospiću. Kao pripadnik hrvatske vojske Čeku je od prvog hrvatskog predsednika Franje Tudjmana odlikovan devet puta.

U februaru 1999. brigadni general Agim Čeku je dao ostavku u hrvatskoj vojsci i došao na Kosovo gde se priključio OVK. Za novog komandanta OVK postavljen je 14. maja 1999, zamenivši Sulejmana Selimija, zvanog Sultan.

Kada se OVK rasformisala , Čeku je imenovan za vrhovnog komandanta Kosovskog zaštitnog korpusa (KZK). Čeku je oženjen i ima dva sina, koji žive u Hrvatskoj.



XS
SM
MD
LG