Linkovi

NASA priprema sledeći let šatla predvidjen za maj


Američka svemirska agencija NASA kaže da ne predvidja veće tehničke probleme uoči lansiranja šatla, u maju. Medjutim, datum lansiranja još nije utvrdjen jer tehničari i dalje nastoje da na najmanju moguću meru smanje mogućnost otpadanja stvrdnute zaštitne pene sa spoljnog rezervoara za gorivo.

Ogromna barža sa šatlovim spoljnim rezervoarom za gorivo putuje iz fabrike u Luizijani ka lansirnoj rampi na Floridi. Ovoga puta, rezervoar je presvučen znatno tanjim slojem stvrdnute izolacione pene, u okviru nastojanja da se na najmanju moguću meru smanji njeno otpadanje prilikom lansiranja. Komad te pene, težak oko jedan kilogram, probio je krilo šatla Kolumbija, pre tri godine, uzrokujući njegovo raspadanje pri povratku u atmosferu i smrt sedmočlane posade. Posle toga NASA je nastojala da reši taj problem, ali su komadići pene otpadali i sa šatla Diskaveri, lansiranog u julu. Direktor letova šatla, Vejn Hejl, kaže da je problem eliminisan na još nekoliko površina koje se prekrivaju izolacijom i da se on nada da otkinuti delići neće biti teži od nekoliko grama:

”Pena će se i dalje odvajati od rezervoara uprkos svim našim naporima da to smanjimo. Sada smo eliminisali sve velike komade pa verujemo da će ono što bude otpadalo biti vrlo mali komadi.“

Ipak, pre nego što bude utvrdjen majski datum lansiranja, inženjeri NASE obaviće testove u vazdušnom tunelu kako bi utvrdili da li su primenjene izmene bezbedne. Inženjeri takodje procenjuju da li bi sitni otpaci u filteru glavnog motora mogli da se zapale prilikom lansiranja. Ako mogu, tehničari će morati da započnu spor proces njihovog uklanjanja. Ali direktor lansiranja, Majkl Lajnbak, kaže da to može da se dovrši pre majskog poletanja:

”Ako naidjemo na neki veći tehnički problem, onda nećemo imati dovoljno vremena. Ali meni se čini da će ipak sve ići po planu.“

NASA se nada da će ove godine obaviti tri lansiranja šatla, kako bi nastavila sa izgradnjom Medjunarodne orbitalne stanice. Predsednik Buš je zatražio od te agencije da do 2010. godine završi sa gradnjom stanice i povuče tri preostala šatla iz upotrebe. U medjuvremenu trebalo bi da bude razvijena nova letelica, koja bi igrala ulogu u povratku ljudskih posada na mesec do 2020. godine.

XS
SM
MD
LG