Linkovi

Švedska podržava proces pridruživanja državne zajednice Evropskoj uniji


Sa beogradskim domaćinima švedska ministarka inostranih poslova Lajla Frejvalds razgovarala o budućnosti Kosova i evrospkim integracijama Srbije Crne Gore.

Predsednik Srbije Boris Tadić i Lajla Frejvalds saglasili su se da za status Kosova mora da bude pronađeno rešenje koje će doprineti stabilnosti regiona, a šefica švedske diplomatije na sastanku sa premijerom Vojislavom Koštunicom ukazala je na potrebu pronalaženja kompromisnog rešenja i istakla da se moraju zaštititi osnovna ljudska prava u pokrajini.

Svoje beogradske domaćine, Lajla Frejvalds podsetila je na obavezu pune saradnje sa Haškim tribunalom kao ključnim uslovom evropskih integracija, a prema saopštenju Vlade na sastanku Koštunice i Frejvaldsove istaknuto je da je Srbija spremna da ispuni svoje međunarodne obaveze prema Haškom tribunalu i naglašeno je da je to pre svega u interesu građana Srbije. Vicepremijer Miroljub Labus je u razgovoru sa ministarkom inostranih poslova Švedske izrazio uverenje da će Srbija do kraja godine imati potpisan Ugovor o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom i istakao da bi potpisivanje tog ugovora značajno poboljšalo ugled zemlje, stvorilo prostor za nove strane investicije i otvaranje novih radnih mesta.

A ambasador Velike Britanije u Beogradu Dejvid Gauen izjavio je da treba veoma ozbiljno shvatiti upozorenje Saveta ministara Evropske unije da će pregovori sa Beogradom biti prekinuti ako se ne ostvari puna saradnja sa Haškim tribunalom i naglasio da sve zemlje Evropske unije očekuju skoro rešenje kada je u pitanju hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića.

XS
SM
MD
LG