Linkovi

Premijer Kosova Kosumi podneo ostavku - Smenjen predsednik Skupštine Daci


Kosumi je novinarima u Vladi Kosova kratko rekao da ostavku podnosi smatrajući da u slučaju pokretanja procedure u skupštini ne bi mogao da dobije potrebnu poslaničku podršku za ostanak na funkciji. Ostavkom premijera, po Ustavnom okviru, pada cela vlada.

Kosovski mediji javljaju da je Kosumi podneo ostavku pod pritiskom njegove stranke, Alijanse za budućnost Kosova, koja je nezadovoljna učinkom vlade i ispunjenjem međunarodnih standarda. Oni su rekli da ostavka Kosumija predstavlja deo široke rekonstrukcije vlade, koju čine predstavnici Demokratskog saveza Kosova i Alijanse za budućnost Kosova. Prema prvim pouzdanim informacijama, najviše šanse da budu članovi buduće vlade imaju sadašnji ministri za lokalnu samoupravu Ljutfi Haziri i životnu sredinu i prostorno planiranje Ardian Đini. Kako piše prištinski Ekspres, komandant Kosovskog zaštitnog korpusa, general Agim Čeku, biće novi premijer. Ostavkom premijera, po Ustavnom okviru, pada cela vlada.

Smenjen predsednik Skupštine Kosova, Nedžat Daci

Predsedništvo DSK razrešilo je funkcije predsednika Skupštine Kosova Nedžata Dacija i odlučilo da ubuduće tu dužnost obavlja Kolj Beriša.

Odluka je doneta na vanrednoj sednici Predsedništva DSK u Prištini. Dacijev naslednik Kolj Beriša je potpredsednik te stranke. Predsedništvo DSK je ocenilo da je bilo problema u funkcionisanju Skupštine Kosova tokom mandata Nedžata Dacija na njenom čelu i da je u procesu utvrdjivanja statusa od izuzetnog značaja kako će parlament funkcionisati kao najviši zakonodavni organ Kosova. Daci je u DSK-u bio član Glavnog odbora stranke.

XS
SM
MD
LG