Linkovi

Laridžani: Iran suverena država koja ima pravo da obogaćuje uranijum


Laridžani: Iran suverena država koja ima pravo da obogaćuje uranijum

Ruski i iranski zvaničnici sastali su se u Moskvi na razgovorima o kompromisnom predlogu kojim bi se Iranu omogućilo da obogaćuje svoj uranijum na teritoriji Rusije. Prema izjavi jednog neimenovanog ruskog zvaničnika, na pregovorima nije postignut napredak, a glavni iranski pregovarač, Ali Laridžani, posle sastanka je rekao novinarima da je Iran suverena država koja ima pravo da obogaćuje uranijum za nuklearne reaktore. U zajedničkom saopštenju dve strane su najavile d će razgovori biti nastavljeni. U medjuvremenu, predsednik Buš je za vreme posete Avganistanu izrazio zabrinutost da bi mogući razvoj nuklearnog oružja u Iranu bio dogadjaj koji bi najviše ugrozio svetsku stabilnost.

Islamski Džihad obećao da će se osvetiti Izraelu

Islamski Džihad obećao je da će se osvetiti Izraelu nakon što je jedan od glavnih vojnih komandanata te grupe, Haled al-Daduh, poginuo u eksploziji njegovog automobila u pojasu Gaze. Očevici kažu da su prilikom eksplozije videli na licu mesta jednu izraelsku letelicu, ali je Izrael demantovao da je umešan u incident. U medjuvremenu je u Jerusalimu izraelska policija uhapsila trojicu pripadnika Hamasa, optužujući ih da su se bavili političkom kampanjom u arapskom,istočnom delu Jerusalima, gde su takve palestinske aktivnosti zabranjene. Izraelska ministarka inostranih poslova Cipi Livni upozorila je EU da ne finansira palestinsku vladu predvodjenu Hamasom, rekavši da nema garancija da pomoć Palestinskoj upravi ne bi bila upotrebljena na štetu Izraela.

Poginuo čečenski komandant povezan sa Al-Kaidom

" hspace=2 src="/serbian/images/ap_pakistan_mob_police_protest_19feb06_eng_195.jpg" width=195 align=left vspace=2 border=0>Pakistanske snage bezbednosti saopštile su da su napale jedno uporište ekstremista u blizini granice sa Avganistanom, pri čemu je ubijeno oko 40 stranih boraca i lokalnih ekstremista. Kako je saopšteno, u napadu je poginuo i jedan čečenski komandant povezan sa Al-Kaidom, koji je ubijen dok je pokušavao da izbegne napad u plemenskom regionu Severni Vaziristan. U operaciji, u kojoj su takodje uništene velike količine oružja i eksploziva, poginuo je jedan pakistanskivojnik a ranjeno najmanje 12. Prema tvrdnjama očevidaca, u vatri koju su otvorile pakistanske snage pogodjene su i neke civilne kuće, ali još nema nezavisne potvrde tih izjava.

XS
SM
MD
LG