Linkovi

Na snazi naredba o držanju živine u zatvorenim prostorima


Na teritoriju cele Hrvatske od danas važi Naredba o merama za sprečavanje pojave i širenja ptičijeg gripa, što uključuje i odluku o obaveznom držanju živine u zatvorenim i ograđenim prostorima.

Naredbu je potpisao hrvatski ministar poljoprivrede Petar Čobanković nakon što je potvrdjeno prisustvo smrtonosnog virusa H5N1 kod nekoliko labudova pronađenih u mestu Pantana kod Trogira. Tom naredbom takođe se propisuje i obavezno držanje pernate divljači u ograđenim prostorima i to na način da je onemogućen svaki kontakt sa divljim pticama.

Od danas je na teritoriju cele zemlje zabranjen i lov na divljač (guske i patke), kao i izvoz živine ako potiče sa zaraženih i ugroženih područja. Na snazi je i naredba o pojačanoj dezinfekciji vozila koja prevoze živinu. Naredba obuhvata obezbeđivanje i održavanje higijenskih uslova u svim objektima za uzgajanje i držanje živine, kao i obavezno prijavljivanje nadležnoj veterinarskoj službi svih promena u zdravstvenom stanju i ponašanju životinja kao i kontakata sa eventualno zaraženim životinjama.

Kazne za kršenje ovih naredbi kreću se od od 270 do 2.700 eura.


XS
SM
MD
LG