Linkovi

Najmanje 60 mrtvih u novom talasu nasilja, Buš apeluje na jedinstvo iračkog naroda


Najmanje 52 Iračana ubijeno je u najnovijem talasu verskog nasilja. Medju žrtvama je 15 ljudi koji su poginuli u bombaškom napadu ispred jedne šiitske džamije u Bagdadu, kada je ranjeno još 40 gradjana.

Nešto ranije, 28 osoba stradalo je u drugoj eksploziji u prestonici. Na severu, na drumu nedaleko od Bakube pronadjena su tela devetoro Iračana ubijenih iz vatrenog oružja.

A u rodnom gradu Sadama Huseina, Tikritu, u eksploziji bombe oštećena je džamija sagradjena na mestu gde je sahranjen Sadamov otac.

Dvoje britanskih vojnika izgubilo je život u Amari, južno od Bagdada. Prema podacima iračke vlade, u verskom nasilju koje traje od prošle srede, kada je eksplodirala bomba u džamiji Askarija u Samari, život je izgubilo je 379 ljudi, iako Vašington Post, pozivajući se na podatke iz centralne mrtvačnice u Bagdadu, prenosi da je ubijeno više od 1300 ljudi.

Američki predsednik Buš izjavio je da irački lideri rade na suzbijanju nasilja i poručio da irački narod mora da bira izmedju haosa i jedinstva (PROČITAJTE VIŠE).

U sredu nastavak suđenja Sadamu

Tužioci na sudjenju bivšem iračkom lideru Sadamu Huseinu predstavili su dokument sa Sadamovim potpisom iz juna 1984. godine, kojim se potvrdjuje odluka o izvšrenju smrtne kazne nad 148 šiitskih muslimana u selu Dudžail.

Sadamu Huseinu i još sedmorici pripadnika njegovog režima sudi se zbog masakra u Dudžailu, koji je izvršen posle neuspelog atentata na Sadama. Sudjenje je danas na kratko nastavljeno posle dvonedeljne pauze, u prisustvu optuženika i njihovih pravnih zastupnika.

Predsedavajući sudija Rauf Abdel Rahman objavio je da je petočlano sudsko veće odbacilo zahtev odbrane za njegovim, i izuzećem glavnog tužioca. Sadamov advokat Halil al-Dulaimi najavio je da će uložiti žalbu na odluku i zatražiti pauzu u procesu, a zatim je napustio sudnicu. Nastavak sudjenja zakazan je za sredu.

XS
SM
MD
LG