Linkovi

Robotika u Japanu napreduje krupnim koracima


Gotovo svakih nekoliko nedelja iz Japana stiže po neka vest o novim prodorima u gradnji inteligentnih mehaničkih uredjaja, koji bi jednoga dana trebalo da počnu da nam pomažu u svakodnevnim teškim, opasnim ili dosadnim poslovima.

Firma Hitači nedavno je prikazala usavršenu verziju svog eksperimentalnog robota nazvanog IMJU (EMIEW), koji kao da je izašao iz nekog naučnofantastičnog filma. Imju ima trup, glavu i ruke, ali umesto nogu ima dva točka.

Taj donji postroj preuzet je od popularne američke platforme za individualni prevoz, Segvej, koja ima samo dva paralelna točka, a ravnotežu održava usavršenim servomotorima i senzorima. Na nedavnoj demonstraciji robot Imju prikazao je izvanrednu pokretljivost i priličnu spretnost ruku. Ugradjeni senzori omogućavaju mu da ”vidi“ prepreke i na vreme ih izbegava.

Drugi senzori pomažu mu da u mnoštvu zvukova odredi osobu koja mu se obraća, sa razdaljine od oko jednog metra, a zatim da se usredsredi na nju. A pošto ima i uredjaj za sintezu govora robot Imju je u stanju da odgovori prilično prirodnim glasom i sa fondom od oko stotinu reči.

Njegove ruke imaju šest stepeni slobode što obezbedjuje sasvim prirodne pokrete, a šakama može da prihvata i drži objekte. Kao mnogi drugi roboti Imju za sada služi za demonstraciju i dalje eksperimente, a firma Hitači kaže da će ga najverovatnije najpre usposliti kao vodiča i recepcionera.

XS
SM
MD
LG