Linkovi

SAD protiv predloženog Saveta UN za ljudska prava


Sjedinjene Države su saopštile da nameravaju da glasaju protiv predloga za novi Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava, rekavši da je u predloženoj formi «neprihvatljiv». Dopisnik Glasa Amerike Piter Hajnlajn, izveštava iz sedišta Ujedinjenih nacija da bi rezolucija o formiranju Komisije već narednih dana mogla da dospe na glasanje u Generalnoj skupštini.

Američki ambasador u Ujedinjenim nacijama, Džon Bolton, juče (Monday) je saopštio da će Sjedinjene Države da se suprotstave stvaranju nove komisije za ljudska prava ukoliko ne budu ispravljeni njeni «nedostaci».

«Veoma smo razočarani nacrtom koji je napravljen prošlog četvrtka. Mislimo da nije prihvatljiv. Dobio sam instrukcije da ponovo otvorim pregovore i pokušam da ispravim nedostatke u tekstu rezolucije ili alternativno izvršim pritisak da se razmatranje rezolucije nastavi nekoliko meseci, da bismo dobili više vremena. Prema mom saznanju, predsednik Generalne skupštine namerava da iznese ovu stvar na razmatranje u toj skupštini za dan ili dva. Ako se to bude dogodilo, zatražićemo glasanje i staviti veto.»

Posle višemesečnih teških pregovora predstavnika članica Ujedinjenih nacija, predsednik Generalne skupštine Jan Elijason je prošle nedelje obelodanio svoj predlog novog tela koje bi zamenilo Komisiju Ujedinjenih nacija za ljudska prava čije je sedište u Ženevi.

Ugled te 53-očlane komisije je proteklih godina pretrpeo udarce jer su zemlje u kojima se ljudska prava ne poštuju, postajale njene članice. Elijason je predložio formiranje saveta od 47 članova, koje će birati većina od ukupnog sastava Generalne skupštine, u kojoj je 191 član. Sjedinjene Države međutim vrše pritisak da to telo ima manje članova i da uslovi za prijem budu strožiji.

Elijasonov predlog je dobio mlaku podršku mnogih zemalja i organizacija za praćenje stanja ljudskih prava, kao i generalnog sekretara Kofija Anana, koji je rekao da predlog predstavlja korak napred. Posle današnjih Boltonovih komentara, Elijason je rekao da se i dalje nada da će ove nedelje izneti svoj predlog na glasanje.

«Uradio sam najbolje što sam mogao da bih predstavio tekst za koji mislim da bi bio dobra osnova, veoma dobra osnova za dalji rad na ljudskim pravima. Sada zavisi od država-članica da li su spremne da krenu u akciju i nadam se da bi to moglo da se uradi što je pre moguće, po mogućstvu ove nedelje.»

Portparol Generalne skupštine, Pragati Paskal, izjavio je novinarima da je Elijason uveren da bi ponovno otvaranje rasprave dovelo da daljeg slabljenja Komisije.

«Predsednik i dalje smatra da ponovno otvaranje pregovora ne bi donelo bolji rezulat i da čekanje ne donosi ništa.»

Predstavnik Ujedinjenih nacija je potvrdio da je američki državni sekretar Kondoliza Rajs u nedelju pozvala telefonom generalnog sekretara Kofija Anana da bi razgovarala o Komisiji za ljudska prava.

Portparol američke misije u Ujedinjenim nacijama je rekao da je Kondoliza Rajs tražila odlaganje glasanja da bi se omogućili dalji pregovori. Ipak, generalni sekretar je juče (Monday) u Ženevi rekao da se nada da će se Sjedinjene Države pridružiti – kako je rekao – «ogromnoj većini država-članica» i prihvatiti novi savet.

Diplomate u Ujedinjenim nacijama kažu da bi do glasanja moglo da dođe već u sredu.

XS
SM
MD
LG