Linkovi

Referendumsko izjašnjavanje o nezavisnosti Crne Gore najvjerovatnije 21. maja


Crnogorski predsjednik Filip Vujanović rekao je danas nakon susreta sa izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom da će predložiti Skupštini raspisivanje referenduma o nezavisnosti odmah nakon usvajanja zakona o referendumu o državnom statusu Crne Gore, koji bi trebalo da bude usvojen na sjednici parlamenta u srijedu.

Vujanović je obavijestio Lajčaka da će predložiti Skupštini referendumsko pitanje i datum održavanja odmah nakon usvajanja zakona.

Lajčak je, kako se navodi, detaljno upoznao Vujanovića sa sadržajem zaključka Savjeta ministara Evropke unije, koji se odnosi na referendum o nezavisnosti Crne Gore.

Predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić očekuje da će zakon o referendumu o državnom statusu Crne Gore vjerovatno biti usvojen na sjutrašnjem zasijedanju Skupštine.

"Referendum je posljednja faza u dugogodišnjem procesu zaokruživanja državnosti Crne Gore", kazao je Krivokapić.

Lajčak se sastao i sa liderima Socijalističke narodne partije, Narodne stranke i Demokratske srpske stranke. Tema razgovora, kako je rečeno, bila su neusaglašena pitanja u vezi sa zakonom o referendumu o državno-pravnom statusu Crne Gore.

Poslije saopšteno je da je dogovoreno da se referendum održi 21. maja, a da se redovni lokalni izbori odlože za jesen i održe istovremeno sa parlamentarnim izborima.

Opozicija je od slovačkog diplomate tražila da se uredi medijsko praćenje referendumskog procesa i da se "obezbijedi ispunjavanje zakonskih normi, koje se odnose na donošenje novinarskog kodeksa i posebnih pravila u javnom servisu".

Predstavniku EU je rečeno da bi trebalo usaglasiti i postupak finansiranja kampanje.

Lajčak je predstavnike opozicije obavijestio da je u toku postupak kandidovanja predsjednika Republičke referendumske komisije, i da će prije izbora, oba bloka imati mogućnost da se izjasne o tri moguća kandidata za predsjednika.

Miroslav Lajčak pozdravio je prihvatanje preporuka Evropske unije o uslovima za organizovanje referenduma od oba bloka u Crnoj Gori i ocijenio da je time poslata odgovorna i evropska poruka.

»To je veoma dobro za Crnu Goru i u Briselu je prihvaćeno da se naši partneri u Crnoj Gori ponašaju odgovorno i evropski«, rekao je Lajčak novinarima nakon sastanka sa crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem.

XS
SM
MD
LG